Mersin’in Silifke ilçesinde, zıpkınla 150 kilogramlık orkinos balığı avlandı.
İlçede botla denize açılan Yasin Akıncı ve Abdullah Candoğan zıpkınla balık avlamak için Dana Adası açıklarında dalış yaptı.
Akıncı ve Candoğan, yaklaşık 20 metre derinlikte 150 kilogramlık orkinos balığını avladı ve kendilerini bekleyen arkadaşları Nebi Pempe’nin yardımıyla bota taşıdı.
Yasin Akıncı, hayatında ilk defa böyle bir balık avladığını belirterek, “Şimdiye kadar çok dalış gerçekleştirdim ama hayatımda bu kadar büyük balığı görmemiştim. Böyle bir balığı avlamayı başardığımız için çok mutluyum.” diye konuştu.
ORKİNOS HAKKINDA
Thunnus cinsine ait büyük ve hızlı bir okyanus balığıdır. Özellikleri şunlar olabilir:
Orkinoslar oldukça büyük balıklardır. Genellikle 180 ila 220 cm arasında uzunlukta olurlar, ancak bazı türler daha büyük boyutlara ulaşabilirler. Ayrıca ağırlıkları da oldukça fazla olabilir.
Okyanus sularında yüksek hızlarda yüzerek bilinirler. Uzun mesafeler kat edebilirler ve bu nedenle mükemmel göçmenlerdir.
Vücut şekilleri itibariyle yırtıcı balıklara benzeyen bir yapıya sahiptir. Kaslı ve uzun bir gövdeye, güçlü yüzgeçlere sahiptirler.
Mavi sırtlı orkinoslar (Thunnus thynnus), en bilinen orkinos türlerinden biridir. Bu türün üzeri maviye dönük bir renk ile kaplıdır. Bu renk, mavi sırtlı orkinosun ismini aldığı özelliktir.
Orkinos, lezzetli eti nedeniyle çok sayıda ülkede ticari olarak avlanır. Sashimi ve sushi gibi geleneksel Japon yemeklerinde kullanılan balıklardan biridir. Ancak aşırı avlanma nedeniyle orkinos populasyonları bazı bölgelerde ciddi şekilde azalmıştır ve bu konu sürdürülebilirlik endişelerine yol açmıştır.
Orkinoslar göçmen bir türdür ve belirli mevsimlerde göç ederek soğuk ve sıcak su arasında gezinirler.
Orkinoslar hem tatlı su hem de tuzlu su habitatlarında yaşarlar ve yıllık göçleri sırasında çok uzak mesafeler kat edebilirler. Balıkçılık endüstrisi ve koruma grupları arasındaki denge, orkinosların korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşır. Kaynak Haber Global