Urfa’da mart ayında yaşanan sellerin ardından Fırat Havzası’ndaki balıklar çoğaldı. Ancak bölgede çalışan balıkçılar, yasağa rağmen havzada yapılan avlanmaya dikkat çekti.
‘300 AİLE BURADAN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR’
URFA – Urfa’da 15 Mart’tan bu yana üç kere sel yaşandı. Yaşanan sellerin ardından Fırat Havzası’ndaki sular bulanıklaştı.
Balıkların bulanık sulara akın etmesiyle balıkçılar da suya açıldı. Ancak 1 Nisan itibariyle avlanma yasağı geldiğini hatırlatan ve kaçak avlanmaya tepki gösteren balıkçılardan biri olan Ramazan Akgül, av için çevre illerden gelenlerin olduğunu söyledi.
‘300 AİLE BURADAN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR’
1 Nisan’da başlayan balık avı yasağı, 1 Temmuz’a kadar devam edecek. Fırat Havzası’nda balık avı ile geçimini sağlayan balıkçılar, bölgede yaşanan kaçak avlardan şikayetçi.
Bölgede balıkçılık yapan ve üç teknesi bulunan Ramazan Akgül, kaçak avcılardan rahatsız olan balıkçılardan biri. Akgül, seller sonrası balık popülasyonun arttığını belirterek “Sel nedeniyle börtü, böcek hepsi suyun içine aktı. Bununla birlikte balıklar da oraya geldi. Yasak başladı ama bizim balıkçılar durmak bilmiyor. Ağlarla balıkları talan ediyorlar. Ben de diyorum ki, iki ay dişinizi sıkarsanız 5 yıl boyunca rahat edersiniz” dedi.
Her gün kaçak avcılarla tartıştığını aktaran Akgül Antep, Mardin gibi farklı illerden gelen kaçak avcıların olduğunu anlattı. Av yasağına uyulmasını isteyen Akgül, şunları söyledi: “Fırat Havzası’ndaki 300 aile balıkçılık sektörü ile geçimini sağlıyor. Bu kadar ailenin geçindiği bir sektörde kimse gelip bunu talan edemez, buna hiç kimsenin hakkı yok. Bu yasak kendi faydamıza. Bir sahil güvenlik botumuz, bir de tarım ilçe müdürlüğünün botu var ama başa çıkamıyorlar.”
‘KAÇAK AVI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Derman İmrek Yüksel ise balıkların üreme döneminde olduklarını hatırlatarak “Bu dönemde üremeye başlıyorlar. Yumurtlayıp yavruladıktan sonra bunların başına bir şey gelmezse popülasyon artıyor. Artsa bile bunun sonuçlarını ancak 2-3 yıl sonra görebiliriz. Atatürk Barajı karşısında bizim üretim tesisimiz var. Yumurta ve spermler ile yavru yetiştirip üretiyoruz” diye konuştu.
Yüksel, balık üretmeye nisan ayında başladıklarını belirterek “Mayıs ayında yavru balıkları Fırat Havzası’na bırakıyoruz. Geçen yıl 30 milyon üretim yaptık. Bu yıl daha fazla balık bırakacağız. Sadece Urfa’ya değil, Suriye ve Türkiye’deki 17 merkeze yavru bıraktık” dedi.
Kaçak avlanmayla ilgili Yüksel “Biz zaten il ve ilçe bazında denetimler yapıyoruz. Balıkçılar şikayetçi oluyor, biliyoruz. Önlemeye çalışıyoruz, bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak DUVAR