DÜNYA BALIKÇILIK GÜNÜ TARİHİ

Dünya Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Balıkçılar Forumu’nun 1997’de Yeni Delhi’de aldığı bir kararla Dünya Balıkçılık Günü her yıl Kasım ayının 21’inde kutlanmaktadır

Dünya genelinde 25 yıldır geleneksel olarak kutlanan 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü, Türkiye’de ilk kez 2017 ylında kutlanmaya başlamıştır. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar nedeniyle 21 Kasım ve Dünya Balıkçılık Günü ile ilgili araştırmalar yapılıyor.

Dünya Balıkçılık Günü, sağlıklı okyanus ekosistemlerinin kritik önemini vurgulamaya ve dünyadaki sürdürülebilir balıkçılık stoklarını sağlamaya adanmıştır. 

Dünya Balıkçılık Günü’nün amacı, denizlerin ve tatlı su kaynaklarının korunmasını sağlamak, aşırı avlanmanın doğaya olan zararlarına dikkat çekmek ve sürdürülebilir balıkçılık yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını desteklemektir.

Dünya Balıkçılık Günü, aşırı avlanma ve makineleşme gibi sorunlara dikkat çekmenin yanı sıra dünyadaki balıkçılığın sürdürülmesinin önemini de gösteriyor.

DÜNYA BALIKÇILIK GÜNÜ TARİHİ

AMAÇ: Dünya Balıkçılık Günü her yıl 21 Kasım’da tüm dünyada kutlanmaktadır . Bu günün ardındaki temel amaç, dünyadaki sürdürülebilir balıkçılık stoklarının önemini vurgulamak, küçük ölçekli balıkçı toplulukları için insan haklarını güçlendirmek , balıkçı topluluklarının çalışma koşullarında gerçek bir fark yaratmak ve yasadışı, bildirilmeyen ve düzenlenmemiş balıkçılığı ortadan kaldırmaktır .

WWF, balıkçılık iyileştirme projeleri veya FIP’ler aracılığıyla balıkçılığın daha sorumlu, sürdürülebilir uygulamalara geçişine yardımcı oluyor . Bu projeler , türlerin, yaşam alanlarının ve insanların gelişebilmesi için balıkçılık uygulamalarını ve yönetimini iyileştirmeye yönelik çok paydaşlı çabalardır . FIP’ler, olumlu ve kalıcı değişimi teşvik etmek için özel sektörü dünyanın dört bir yanındaki balıkçılık paydaşlarıyla bir araya getiriyor.

FORUM: “ Balıkçı limanlarının rolü ve sektörün sosyal sürdürülebilirliğini sağlamadaki katkıları. ” Dünya Balıkçılık Günü 2023. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yeni raporuna göre , küresel balıkçılık ve su ürünleri üretimi rekor seviyede ve sektör gelecekte gıda ve beslenme sağlamada giderek daha önemli bir rol oynayacak.

İki yılda bir yayınlanan Dünya Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu ( SOFYA 2022 ) raporuna göre, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği üretimi 2020 yılında rekor seviye olan 214 milyon tona ulaşırken, sucul gıda tüketimi (algler hariç) 1961’den bu yana yıllık ortalama %3,0 oranında artmış olup, bu oran yıllık dünya nüfus artışının neredeyse iki katıdır.

Deniz balıkçılık kaynaklarının sürdürülebilirliği endişe kaynağı olmaya devam etse de , avın çoğu sürdürülebilir kaynaklardan gelmektedir. Gıda Güvenliği ve Yoksulluğun Ortadan Kaldırılması Bağlamında Sürdürülebilir Küçük Ölçekli Balıkçılığın Güvence Altına Alınması İçin Gönüllü Kılavuzlar (SSF Kılavuzları), tamamen son derece önemli olan küçük ölçekli balıkçılık sektörüne adanmış ilk uluslararası araçtır. Konuşmaları şu etiketlerle takip edin: #ArtisanalFisheriesAquaculture , #Fisheries , #WorldfisheriesDay , #SustainableFisheries .

ETKİNLİKLER: 21 Kasım’da , Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Departmanı , Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Roma’daki FAO Genel Merkezi’nden Dünya Balıkçılık Günü 2024’ü kutlamak için bir web semineri düzenledi. Dünya Balıkçılık Günü kutlamaları sırasında , Vatikan ve FAO birkaç yıldır balıkçılık sektöründeki sosyal sürdürülebilirlik ve çalışma koşullarını ele aldı .

Bu yılki etkinlikte , balıkçı limanlarının rolü ve limanların sektörün sosyal sürdürülebilirliğini güvence altına almaya nasıl katkıda bulunabileceği vurgulanacak . Tüm dünyada etkinlikler, seminerler ve atölyeler düzenlenecek, örneğin Avustralya’daki Melbourne suyundaki Arthurs Creek’teki Balıklar, Kurbağalar ve Su Böcekleri .

YAYINLAR : 58 milyondan fazla insan birincil sektör olan avcılık balıkçılığı ve su ürünleri yetiştiriciliğinde çalışmaktadır. Bunlardan yaklaşık %37’si tam zamanlı, %23’ü yarı zamanlı ve geri kalanı da ara sıra balıkçı veya belirtilmemiş statüdedir. 15 milyondan fazla kişi balıkçı gemilerinde tam zamanlı çalışmaktadır. Balıkçılık en zorlu ve tehlikeli mesleklerden biridir. ILO tüm balıkçılar için insan onuruna yakışır bir iş sağlamak için çalışmaktadır .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Musluğu açtığı an şaşkına döndü! Sarı benekli semender suyla beraber geldi
Next post FAO AKDENİZ GENEL BALIKÇILIK KOMİSYONU’NDAN (GFCM) TÜRKİYE’YE 4. KEZ “TAM UYUM ÖDÜLÜ”