5.İstanbul Balık Yakalama Yarışması 21-22 Eylül 2024 Tarihinde Semizkumlar Halk Plajı Silivri de yapılacaktır.
5.İstanbul Balık Yakalama Yarışması 21-22 Eylül 2024 Tarihinde Yarışma şartnamesi aşağıdaki gibidir.
SPORCU UYGUNLUĞU
Yaş sınırı 15 yaş üstüdür. Sporcuların kıyı balıkçılığını icra etmelerine engel olacak herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerekmektedir. Turnuva bireysel kategori olarak gerçekleşecektir.
CEZAİ DURUMLAR
Turnuva boyunca şartnamede belirtilen koşullara uyulmaması durumunda;
1) Kural dışı davranışta bulunanlar ilk ve ikici ihlalde uyarı cezasına, üçüncü ve dahası uyarılarda ise puan cezasına tabi olacaktır.
– Üçüncü ve dahası ihlallerde bulunanların ihlal başına 50 puan silinir.
2) Formalarda herhangi bir yasadışı örgütü simgeleyen amblem ve logolar, siyasi içerikli amblem ve logoların kullanılması kesinlikle yasaktır ve direkt diskalifiye sebebidir.
TURNUVA KURALLARI
1- Yarışmada kamış ve makine kullanmak zorunludur.
2- Yarışma bireysel olup 1 (bir) kamış kullanımına izin verilmektedir. Kamış boyu minimum 3.60 maksimum 5 metre olmalı ve üzerinde en az 4 yüzük bulunmalıdır.
3- Makine seçimi serbesttir fakat motorlu (elektronik) olmamalıdır.
4- Tekli iğnelerin kullanımı mecburidir.
5- Takımlarda tekli iğne barındıran en fazla 3 köstek kullanılmalıdır.
6- Kösteklerde cezbedici malzemelerin (yüzer boncuklar, batan boncuklar, fosforlu boncuklar gibi) kullanımı serbesttir.
7- Organizasyonun belirlediği yemler haricinde yem kullanımı yasaktır. Yemler sadece oltada kullanılmalıdır. Denize atılarak alan yemlemesi yapmak yasaktır ve uyarısız puan cezası verilir.
8- Yemler için üretilmiş koku yayan veya tatlandırıcı ürünlerin kullanımı yasaktır.
9- Yedek kamış sayısında bir sınırlama yoktur. Yedek kamışlar kulvarın gerisinde denize ters yönde çevrilmiş vaziyette tutulmalıdır, üzerinde balık tutma takımı bulunmamalıdır.
10- Yemlenmiş hazır takımlarda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Yarışmacı takım asma aparatında istediği sayıda yedek takım bulundurabilir.
11- Kum dikenleri ya da tripodların su içinde konumlandırılması yasaktır. Kulvarın orta kısmına gelecek şekilde yerleştirilmelidirler.
12- Atışta veya yakalanan balığı karaya almak için yarışmacıların diz boyuna kadar suya girmelerinde sakınca yoktur.
13- Yakalanan balığı karaya almak için gerekirse hakem gözetiminde yarışmacı yan kulvara geçebilir ve yan kulvar sahibi bu duruma itiraz edemez.
14- Kulvarın her noktasından atış yapmak serbest olup yakınlarda hakem, başka bir yarışmacı ya da herhangi biri olması durumunda atış yapılmamalıdır.
15- Yarışmacılar atışlarını kendi hizalarına doğru yapmak zorundadır. Olumsuz hava ve deniz koşullarının olduğu durumlarda ise yan kulvarları rahatsız etmemek kaydı ile açılı atışlara izin verilmektedir.
16- Yarışmacılar en az 50 gr olmak koşuluyla herhangi bir model kurşun kullanabilirler. Olumsuz hava ve deniz koşullarının vuku bulduğu durumlarda ise yan kulvarların önüne doğru akmayacak ağırlıkta ve modelde kurşunlar kullanmalıdırlar.
17- Limit altında tutulan balıklar hakemin onayından sonra derhal suya iade edilmelidir.
18- Yarışma sırasında yarışmacılar misinalarını yavaşça ya da hızlıca sarıp tekrar salabilirler. Fakat sarım esnasında takıma yemli kıyı avı disiplinine ait olmayan aksiyonlar vererek balıkları cezbetmeye çalışmak, kamışı sürekli elde tutup beklemek kesinlikle yasaktır.
19- Yarışmacılar, hakemden izin alarak ihtiyaçlarını karşılamak için kulvar dışına çıkabilirler. Bu süre zarfında takımların su dışında olması gerekmektedir.
20- Yarışma bitiş sinyali duyulduğunda yarışmacılar takımlarını ivedilikle sudan çıkarmak zorundadırlar. Bu esnada oltada bulunan balıklar puanlamaya tabi olur. Yarışmacılar hakem gelene kadar da kulvarlarından ayrılmamalı, hakemin gelip puantaj kâğıdını her iki tarafının da imzalamasından sonra kulvarından çıkmalıdırlar.
21- İzin verilmemiş malzemelerin kullanımı puan cezasına sebep olur.
22- Herhangi bir yarışmacı el verişsiz (suda ağ veya başka engeller olması) bir kulvara denk gelirse yarışma başladıktan 1 saat sonra komitenin onayına istinaden sektör sonunda yedek tutulan kulvara yerleştirilir. Bu süre zarfında topladığı puanlar geçerliliğini korur.
23- Eğer bir balık bir yarışmacı tarafından ağzından yakalanmış, diğer yarışmacı tarafından ise vücudunun başka bir yerinden yakalandığı durumlarda balık, ağzından yakalamış olan balıkçıya aittir.
Eğer bir balık her iki yarışmacı tarafından da ağızdan yakalanmışsa balık puanlamaya tabi değildir.
Eğer iki veya daha fazla yarışmacının takımları su içinde karışmış ve dışarı alındıklarında takımlarda balık var ise balığın hangi yarışmacıya ait olduğunun anlaşılamadığı durumlarda kararı hakem ya da turnuva komitesi alır. Eğer takım, balık karaya çekildikten sonra koparsa geçerli sayılır. Suyun içinde koparsa geçersiz sayılır.
24- Herhangi bir itiraz durumunda, ilgili konu yarışmacı kartına hemen yazılmalı ve hem yarışmacı hem de hakem tarafından imzalanmalıdır. Bu durum seans bitimlerinde turnuva komitesine sunulmalıdır.
25- Turnuva komitesi yarışmayı kötü hava koşulları veya güvenlik sebepleriyle durdurabilir, iptal edebilir. Yarışma ilk seans esnasında durdurulmuş ise tutulan balıklar geçersiz sayılır ve sıralama oluşmaz. Mümkünse turnuvanın tekrarı başka bir tarihte yapılır. Eğer yarışma ikinci seansta durdurulmuş ise o ana kadar alınmış puanlar sıralamayı oluşturur.
26- Kullanılacak kafa lambaları yan kulvarlarda bulunan yarışmacıları rahatsız etmeyecek güçte olmalıdır.
27- Yarışma esnasında alkol kullanımı kesinlikle yasak olup kural ihlali durumunda ilgili yarışmacı men edilir.
28- Yarışma esnasında, yarışmacılar sadece ihtiyaçlarını karşılamak için hakeme bildirmek suretiyle kulvarlarını terk edebilirler. Bunun haricinde yan kulvarlara veya takım arkadaşlarının kulvarlarına ziyarette bulunulması yasaktır.
29- Yarışma şartnamesinde gerek görüldüğünde önceden yayımlamak şartıyla değişik yapılabilir.
30- Herhangi bir hasar, kayıp ve yaralanmalardan organizasyon komitesi sorumlu tutulamaz.
31- Katılımcılar yarışmaya katılarak şartları kabul etmiş olurlar.
PUANLAMA
· Limitlerde tutulan her balık için 10 puan
· Her bir cm için 1 puan
· Küsuratlı uzunluklar bir sonraki tam sayıya eşitlenir. Bu kural tutulan balığın 15 cm ve üzeri olması durumunda geçerlidir. Örneğin 15,1 cm balık 16 cm olarak kabul edilir. 14,9 cm gelen bir balık ise 15 cm’e tamamlanmaz ve limit altı sayılır. Tabiatı itibarıyla uzun olan balıkların yarı boyu 15 cm’i geçmese de boyu + 10 şeklinde puanlanır. Örneğin 29 cm gelen bir zargana 14,5 cm olarak kayda alınır. Toplam puanı ise 14,5 + 10 = 24,5’tir.
Not: Balık ölçümü kapalı dudaktan, kuyruk ucuna kadar yapılır. Ölçüm esnasında kuyruk birleştirilir.
SIRALAMA
Yarışma bitiminde elde edilen puanlar toplanır ve final sıralamasını oluşturur.
Puanlarda eşitlik olması durumunda; tutulan balık adetine bakılır. Adet eşitliği de söz konusu ise boy olarak büyük balığa bakılır.
Notlar:
1- Turnuva yakala bırak disiplininde yapıldığı için puanlamaya alınacak balıkların boy limiti 15 cm ve üzeri olup mığrı, müren, kurdele, zargana gibi tabiiyeti itibariyle ince uzun balıkların yarı boyları kayda alınacaktır. Kalkan balığı ise bir kanattan diğer kanada ölçülüp puanlanacaktır. Vatozgiller dahil her türlü zehirli balık ve hem hakem hem de yarışmacılarımızın sağlığını tehlike atabilecek (köpekbalığı gibi) balıklar ise puanlama dışı olacaktır.
2- İzin verilen yemler; Çin kurdu, boru kurdu, kum (patlak kurdu), sülünez, mamun, karides ve parça balık (sardalya, istavrit) olup canlı balık bırakma yöntemiyle avlanmak yasaktır.
Katılım Bağış: Kişi başı 1.500,00 TL. Kadın ve 18 yaş altı katılımcılar yarı ücrete tabidir. Banka transferi yapılırken açıklama kısmına BAĞIŞ yazılmalıdır.
Banka Adı: Garanti Bankası
Hesap Adı: İstanbul Surf Casting Sportif Olta Balıkçıları Derneği
IBAN: TR31 0006 2000 6710 0006 2946 30
Açıklama: Bağış