Cyprus Mail’in haberine göre, bilim insanları Kıbrıs kıyılarında ‘ayak parmağı yiyen’ olarak bilinen dev bir su böceği tespit etti.
Göllerde ve yavaş hareket eden tatlı sularda yaşadığı bilinen su böceği bu tür, Yunanistan, Türkiye ve İsrail gibi komşu Akdeniz ülkelerinde yerleşik popülasyonları bilinmesine rağmen, adada daha önce hiç kaydedilmemişti.
Bilim insanları, Kıbrıs kıyılarında “ayak ısıran” olarak bilinen dev bir su böceğini tespit etti.
Cyprus Mail’de yer alan habere göre, göllerde ve yavaş akan tatlı sularda yaşadığı bilinen türün, Yunanistan, Türkiye ve İsrail gibi komşu Akdeniz ülkelerinde yerleşik popülasyonları bilinmesine rağmen, daha önce adada hiç kaydedilmemişti.
Uzmanlar, vatandaşların ayak parmaklarını sudan uzak tutması gerektiği söyledi.
Kıbrıs’taki çeşitli kurumlardan bilim adamlarından oluşan bir ekip, Tarım Bakanlığı’ndan Yiakoumis Giortzis ve Kıbrıs Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü’nden Kadir Boğaç Kunt’un yanı sıra, Kıbrıs Doğal Miras ve Biyoçeşitliliği Koruma Derneği’nden Michalis Hadjikosnstantis liderliğindeki bu yakalanması zor ayak parmağı ısıran hayvanı üzerinde çalışıyor.
Prestijli dergi Travaux du Muséum National d’Histoire Naturelle Grigore Antipa’da yayınlanan bulguları, büyük böceğin özelliklerini ortaya koyuyor.
“Elektrik ışığı böceği” olarak da adlandırılan bu devasa su böceği, omurgasızları, balıkları, kaplumbağaları ve hatta kuşları avlayan zorlu bir yırtıcı olarak nitelendiriliyor. Korkutucu doğasına ek olarak, 12 cm’ye varan çapıyla Avrupa’nın en büyük gerçek böcek ve su böceği olma unvanını taşıyor ve kışkırtıldığında dayanılmaz derecede acı verici ısırıklar vermesiyle ünlü.
Bilgiler, bilim adamlarının 2020 ve 2021 ilkbahar sonlarında ve yaz aylarında adanın doğu kıyısında giderek artan sayıda görülen dev su böceğinden örnekler toplamasının ardından toplandı. Kaynak kibrispostasi