Çin uzaya şempanze yerine zebra balığı gönderecek! Bu projenin arkasında amaç ne?

Çin uzaya zebra balığı göndermeyi planlıyor… Peki, projeyle amaçlanan ne? Tiangong uzay istasyonuna gönderilecek zebra balıklarının, yerçekimsiz ortamın canlılar üzerindeki etkisine dair yeni ipuçları sunacağına inanılıyor. Çin uzaya balık gönderecek flaş karar şaşırttı!

Çin hükümeti, uzaya zebra balığı göndermeye hazırlanıyor. Yetkililer, deniz canlılarının küçük ve kapalı bir ekosistemde başka mikroorganizmalarla nasıl etkileşime gireceğini tespit etmeyi amaçlıyor.

Çin uzaya şempanze yerine balık gönderecek! Tebessüm ettiren şok karar: Bu projenin arkasında amaç ne?

Uzaya gönderilen hayvanlardan popüler olan yerine balık gönderilmesi dikkat çeken bir özellik olarak karşılandı! Artık popüler olanlar son bulup yerine başka hayvanlarda uzaya gidecek gibi duruyor. Şok eden gelişme kararı sayesinde sonunda bu moda kalkıyor…

Çin, dünya yörüngesinde inşa edilen Tiangong Uzay İstasyonu’na zebra balığı göndermeye hazırlanıyor. Bu projenin arkasında birkaç amaç var.  Çin hükümeti, uzaya zebra balığı göndermeye hazırlanıyor. Yetkililer, deniz canlılarının küçük ve kapalı bir ekosistemde başka mikroorganizmalarla nasıl etkileşime gireceğini tespit etmeyi amaçlıyor.

Çin, zebra balıklarının ve diğer mikroorganizmaların küçük, kapalı bir ekosistem içinde nasıl etkileşime girdiklerini görmek istiyor.

Bir diğer amaç mikro yerçekiminde uzun süre geçiren astronotlarda kemik yoğunluğunun potansiyel kaybını araştırmak.

Çin ayrıca o koşullarda balık yetiştirmeyi ve deniz canlılarının uzay ortamında yaşayabileceğini araştırmak istiyor. Sonuçlar gelecekte Ay veya Mars’ta kurulması hedeflenen insanlı üslerde deniz ürünleri yetiştirmenin mümkün olup olmadığına ışık tutabilir.

Bu, balıkların uzaya gönderildiği ilk projede değil. Yörüngede zaman geçiren ilk balık, 1973 yılında Dünya’nın yörüngesine yerleştirilen ilk bilim laboratuarı olan Skylab’a gönderilen bir grup küçük Atlantik balığı olan mummichog idi. Amaç, balıkların yeni, ağırlıksız ortamlarına nasıl tepki vereceklerini görmekti.

Futurism.com’un haberine göre bilim insanları yaptıkları deneylerde bu balıkların sadece birkaç gün sonra yönlerini bulmak için ışığı kullandıklarını tespit etti. Hatta düzinelerce yavru yumurtadan çıkmayı başarmış ve sonuçta ağırlıksız ortama neredeyse anında adapte olan genç mummichog’lar ortaya çıkmıştı.

Yıllar sonra Japon Uzay Ajansı (JAXA), Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mikro yerçekiminin küçük bir medaka balığı sürüsü üzerindeki etkilerini inceledi. Scientific Reports dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir makaleye göre araştırmacılar balıkların ISS’ye vardıktan hemen sonra kemik yoğunluğunu kaybetmeye başladığını tespit etti.

Tiangong uzay istasyonuna gönderilen zebra balığı da muhtemelen uzayın ağırlıksız ortamında uzun süre geçirmenin tehlikelerine ışık tutmaya çalışacak. Kaynak chip

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Köpek balığı sanılarak taşlandı, 2,5 metre boya ulaşabilen mavi yelken balığı çıktı
Next post Nesli tehlike altındaki vatozlar Antalya’da görüldü