Dünyanın En Pahalısı: Amasya’da Yetiştirilip Türkiye’nin Dört Bir Yanına Gönderiliyor

Siyah Havyar adı verilen yumurtası ile Dünyanın en pahalı balıklarından biri olan Mersin Balığı, Amasya’nın Suluova İlçesinde bulunan Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde yetiştirilerek Türkiye’nin dört bir yanındaki denizlere bırakıldı.

Siyah Havyar adı verilen yumurtası ile Dünyanın en pahalı balıklarından biri olan Mersin Balığı, Amasya’nın Suluova İlçesinde bulunan Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu ‘nda yetiştirilerek Türkiye’nin dört bir yanındaki denizlere bırakıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında Amasya’nın Suluova İlçesinde Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde yetiştirilen 10 bin adet Karaca Mersin Balığı, Samsun, Sinop ve Sakarya’da denize bırakıldı. Dünyanın en pahalı havyarının çıkarıldığı Mersin balığı, Dünyanın en pahalı balıklarından biri olarak biliniyor.

Amasya’da Yumurtadan Çıkıp Kilometrelerce Yol Kat Ettiler

Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde yumurtadan çıkan 10 bin adet mersin balığı, kilometrelerce yol kat ederek, Samsun, Sinop ve Sakarya’da denize bırakıldı. Hayata gözlerini Amasya’da açan 10 bin adet mersin balığı yavruları, ömürlerini devam ettirecekleri denizlere kara yolu ile götürüldü. Samsun, Sinop ve Sakarya’dan suya bırakıldı. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan balıkların, suya bırakıldıkları yerde yetişerek çoğalması ve nesillerini devam ettirmeleri bekleniyor.

Türkiye Suları Zenginleşecek, Balıkların Nesilleri Kurtulacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” ile sucul biyolojik çeşitliliğimizin korunması, zenginleştirilmesi ve stokların takviye edilmesi, sürdürülebilir kullanımının sağlanması, balıkçılarımızın gelirlerinin artırılması, endemik ve nesli tehlike altında olan türlerin korunması amaçlanıyor.

Dünya çapında 27 türle temsil edilen mersin balıklarının ülkemiz sularında daha önce bulunan 6 türden 3’ü tamamen yok olurken, 3 tür ise ciddi manada yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Sularımızda bulunan üç türün stokları da son derece azalmış durumdadır.

Türkiye, 22 Aralık 1996 tarihinde mersin balıklarının avlanılmasını tamamen yasakladı. Nesli tamamen tükenmek üzere olan Mersin balıkları, Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisi gibi yetiştirme yerlerinde yetiştirilip sulara bırakılarak balık neslinin devamı amaçlanıyor.

Konu ile ilgili yaptığı açıklamada bulunan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin; “Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisimizde nesli tükenme tehlikesi altında olan Karaca Mersin (Acipenser gueldenstaedtii) ve Sivriburun Mersin (Acipenser stellatus) olmak üzere iki cins Mersin balığının üretiminin yapılarak, Bakanlığımız kontrolünde doğayla buluşturmak ve doğal ortamında neslinin devamını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Bu kapsamda Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisimizde üretimini yaptığımız 10.000 adet Karaca Mersin (Acipenser gueldenstaedtii) balığı yavrusu doğal ortamları olan Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehir’lerine 24.11.2023 tarihinde eş zamanlı olarak bırakıldı. Üzerinde telefon ve balık numarası olan özel çiplerle bu balıkların tamamı tesisimizde markalandı.

Bu markalarla balıkların yaşamları ve göç yolları takip edilecektir. Bu bırakıldıkları yerden beslenmek için denize açılacaklar. 6 veya 7 yıl denizde barındıktan sonra, yumurtlama dönemi geldiği zamanda tekrar bırakıldıkları yere geri döneceklerdir. Bunlarda hep kayıt altına alınacaktır.” dedi.

Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesine verilen destekten dolayı Bakanı İbrahim Yumaklı’ya ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne teşekkür eden Çetin açıklamasının devamında; Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisimizde 23.000 adet karaca ve sivriburun mersin balığı yavrusu üretilmiştir.

Özel Sektörü desteklemek üzere 1200 adet Karaca Mersin Balığının satışı yapılmıştır. 15 milyon yavru sazan balığı Bakanlığımızın “Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi” kapsamında Amasya, Çankırı, Çorum, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Sinop, Samsun, Sivas, Trabzon, Tokat, Yozgat, Bilecik, Bursa ve Yalova İllerini kapsayan 15 İlde bulunan 203 adet su kaynağına yavru sazan yavruları gönderilmiştir.

Mersin balıklarının sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için üretim çalışmaları önem arz etmekte olup; Bakanlığımız ile koordineli çalışarak bu türün neslinin tükenmemesi için çalışmalarımız devam edecektir.” ifadelerine yer verdi.

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı içerisinde 12 milyon adet sazan ve 200 bin mersin balığının üretilerek Ülkemiz sularına bırakılacağını açıkladı. Öte yandan Avrupa yayın balığının deneme üretiminin de 2024 yılında başlayacağını duyurdu.

Kaynak objektifamasya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post 2023 Ocean Fotoğraf Ödülleri’nin kazananları
Next post Balık tutarken akılalmaz ölüm