30 Temmuz 2022 tarihinde Mavi Vatan – Türk Balıkçılığı Çalıştayı’nda Amatör Balıkçıları çok büyük bir tehlike olarak gördüğünü açıklayıp devasa olarak nitelendiren ve 18 bin 458 tekne ile yapılan Ticari Balıkçılıkta yılda 400 bin ton balığın yakalandığını söyleyip ülkemizde 5 milyon Amatör Balıkçı olduğunu ve bunların da yakaladığı balığın 400 bin tondan daha fazla olduğunu iddia eden ve ülkemizdeki balıkçılık sorununu, Amatör Balıkçılığa bağlayan SÜRKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya’yı Amatör Balıkçılar hakkında söylediği sözlerden dolayı ASOF ve AVRASYA Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonları ve bünyesinde yer alan dernekler olarak esefle kınıyoruz.
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmış olan 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de Amatör Balıkçı ve Amatör Balıkçılık tanımları çok net olarak ifade edilmiştir. Bilmeyenlerin okuyup öğrenmesini tavsiye ederiz.
KİMSE AMATÖRLER HAKKINDA YALAN YANLIŞ CÜMLE SARF EDEMEZ.
SÜRKOOP Başkanı Ramazan ÖZKAYA’yı Amatör Balıkçılık Kurallarını okuyup öğrenmeden bir daha Amatör Balıkçılık hakkında yorumda bulunmamaya ve Amatör Balıkçının olmadığı bir ortamda Amatör Balıkçıların hakkında doğru olmayan, yalan ve yanlış cümleleri sarf etmemeye davet ediyoruz.
RAMAZAN ÖZKAYA: TİCARİ BALIKÇILAR KENDİ AYAĞINA SIKIYOR.
Amatör Balıkçıların Ticari Balıkçılardan daha çok balık yakaladığını iddia eden Ramazan ÖZKAYA eğer bir kamera şakası yapmıyorsa, kendisine ASOF Başkanı M. Serkan İNANÇ ile beraber televizyonda, canlı yayın da söylediği aşağıda ki sözlerini bir kez daha başlıklar halinde hatırlatırız.
Şuan yaptığı Ticari ve Amatör kıyaslaması şayet bir kamera şakası değil ise o zaman aşağıda ki bu sözleri ne maksatla söylediğini de açıklamasını bekliyoruz.
• Ticari Balıkçıların yakaladığı balıkların doğru düzgün kayıtlarının tutulmadığı bir ülkede bulunuyoruz.
• Karaya çıkış noktasından balık haline gidene kadar kullanılması zorunlu olan nakil belgesinin doğru yapılması ve ilgili kurumlarında bunu sıkı denetlemesi gerekmektedir.
• Nakil belgesinin hatta 50kg değil de 10kg a düşürülmesi gerekmektedir.
• Stoklar kendini yenilemediği sürece azalacaktır.
• Doğru kayıt tutulmadığından stok tespiti yapılamıyor. Stok tespiti yapılarak avlanabilir balık miktarı için kotanın getirilmesi gerekmektedir.
• Kesinlikle kota gelmesi gerekmektedir. Fazla balık yakalanmamalı. Reislerden yakalanan balıkları doğru yazmalarını istiyoruz.
• Ticari balıkçılar olarak ne kadar balık avlamamız gerektiğini planlayamıyoruz. Dolayısıyla yakalayabildiğimiz kadar çok balık yakalıyoruz.
• Ne kadar çok yakalarsa o kadar çok para kazanacağını sanan Ticari balıkçılar kendi ayağına kurşun sıkıyor.
• Az yakalayıp para kazanmak, denge kurmak isteyip stoklara zarar vermemek isteyen bazı Ticari Balıkçılarımızda denetim olmaması nedeniyle nasıl olsa kontrol yok, denetim sağlanamıyor, kimse de uymuyor bizde çok yakalayalım diyor.
• Kamunun buradaki görevi çıkış noktalarında nakil belgelerinin kontrolünü sağlamak. Nakil belgesiz hiçbir balık, Balık Hal’ine girmemesi lazım.
• Gırgır Teknelerinde ağ boyu 90 kulaç olması gerekirken Türkiye’deki balıkçılar 120 – 130 Kulaça çıkıyor. Bunları durdurmamız lazım.
• Yedek tekneler bir sıkıntı Türkiye için. Çünkü neden; Yedek tekne demek, balıkçılığın biraz daha fazla yapılması demek. Yedek tekne ile balığı alıp karaya götürüyorlar. Tekne avlamaya devam ediyor. Arz talep dengesi yok Türkiye’de.
• Ticari balıkçılıkta son model teknolojik cihazları kullanıyoruz. Biz kapalı deniziz. Bizim bunlara dikkat etmemiz lazım
• Peki denizde balık çokta nerede? Neden 600 – 700 bin tonlardan biz 300 bin tonlara düştük? Ya yakalanıp yazılmıyor. O zaman suç yakalayıp yazmayanlarda. 650 bin ton balık yakalanırken 300 bin tona düşünce önlem diye bağırıyoruz. Kardeşim o zaman doğru yazın yakalanan balıkları da balığın bitmediğini, stoklarda zarar olmadığını herkes görsün. Bu rakamlar doğru değil stoklarımızda bir sıkıntı yok diyebilelim.
• Kimse amatöre karşı değil. Kimse yakalanan balığa karşı değil. Ancak, öyle bir boyuta geldi ki bu amatörlükten çıktı…
BİZ ÖYLE DUYARLIYIZ Kİ KENDİMİZE BİLE YASAKLAR İSTEDİK.
Amatör Olta Balıkçılığının bilinçli yapılması için çalışma ve araştırmalar yapmak, çevrenin ve sulak alanların korunması için yapılan araştırmaları desteklemek ve özendirmek üzere var olan derneklerimizi federasyon çatısı altında toplayarak ülkemizdeki balıkçılığın daha modern ve çağdaş yönetilebilmesi maksadıyla hep birlikte kurumlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz.
Amatör Balıkçılığın belirli kurallar dâhilinde yapılabilmesi için Amatör Balıkçılığı kısıtlayan görüş ve öneriler sunarak kendimize bile yasak getirilmesi için çalışmalar yaptık, dilekçeler verdik, makaleler yazdık.
TİCARİ BALIKÇILARIN DERDİ GÜNÜ KURTARMAK.
SÜRKOOP Başkanı Ramazan Özkaya’nın da dediği gibi Ticari Balıkçılar, günü kurtarma derdine düşüp misina ağlarla avlanalım deyip 24 metre sınırını sürekli aşağıya çekmeye çalışırken ya da yakalanan balık boy limitlerini aşağıya çekmek için uğraş verirken biz Amatör Balıkçılar, verdiğimiz önerilerle yakaladığımız balık boylarının alt limitinin daha da yükseltilmesi, avlanılan balık miktarının düşürülmesi, yem ve avlanma araç gereçlerinde düzenlemelere gidilmesi ya da nesli tehlike altında olan balıklarımızın avlanılmaması gibi birçok konuda öneri vermiş ve sürdürülebilirliğin sağlanması adına bizden sonraki nesillerinde kaynaklarımızdan istifade etmeleri için öncülük ettik.
YASADIŞI BALIKÇILIK KONUSUNDA HİÇBİR ZAMAN SESSİZ KALMADIK.
SÜRKOOP Yönetim Kurulu Başkanının Amatör Balıkçılarımızı hedef alan sözleri tam bir akıl tutulmasıdır. Geçmişte söylediği sözler ile bugünkü söyledikleri birbiriyle örtüşmemektedir. Bu durum tarafımızca asla kabul edilemez.
Ticari ya da Amatör Balıkçılık kisvesi altında yapılan her türlü yasadışı avcılığı gönüllülük esasına dayalı fahri müfettişlik anlayışıyla anında ilgili kurumlara bildirip engellenmesi için gece gündüz demeden emek sarf etmekteyiz.
Amatör Balıkçılar olarak hiçbir zaman kendimiz için ayrıcalık istemediğimiz gibi yasadışı yollardan ticari ya da amatör kisvesi altında yapılan her türlü faaliyetin de engellenmesi adına binlerce defa yazılı ve sözlü uyarılarımız, hatta hukuki yoldan girişimlerimiz oldu.
ÇAY FİŞİ GİBİ DAĞITILAN SARI BELGE SAÇMALIĞI SON BULMALIDIR.
Su Ürünleri Kooperatiflerine maddi destek sağlanması maksadı ile çıkartılan ve her müracaat edene koşulsuz verilen Sarı Belge saçmalığının bir an önce durdurulması, bu belgeyi almaya hak kazananların gerçekten Ticari Balıkçı olup olmadıklarına bakılması, Ticari Balıkçılık faaliyetini fiili olarak yapmayan hiçbir vatandaşa Sarı Belge verilmemesini defalarca dile getirdik.
Amatör ya da Ticari Balıkçılık kisvesi altında yapılan yasadışı avcılığı ilgili kurumlara ihbar edip takipçisi olacaklarına Amatör Balıkçılık temsilcilerinin olmadığı ortamlarda sanki Amatör Balıkçılar suçluymuş gibi bir hava yaratıp yalan ve yanlış sözleri söylemeyi alışkanlık haline getirmiş olan SÜRKOOP Başkanı’nın bu konuşmalar ile kamuoyunda Amatör Balıkçıları hedef gösterip ve sanki ticari balıkçılarla birbirlerine düşmanmış gibi algı yaratması büyük talihsizliktir ve kabul edilemez bir durumdur.
Amatör Balıkçılar suçluymuş gibi bir hava yaratıp yalan ve yanlış sözleri sarf eden her kim olursa olsun ASOF ve AVRASYA Federasyonları ile Üyesi Dernekler olarak her zaman karşılarında olacağımızın bilinmesini isteriz.
SÜRKOOP Başkanı yaptığı bu açıklamalardan dolayı Amatör Balıkçılardan derhal özür dilemeli ve aynı bizler gibi ilgili kurumları da görevini yapmaya davet etmelidir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Saygılarımızla
ASOF – AVRASYA Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu ve Üyesi Dernekleri