Bursa’nın içme suyunu akvaryumdaki balıklar test ediyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BUSKİ) arıtma tesisinde, barajdan gelen işlenmemiş su öncelikle akvaryumdaki balıklar tarafından kontrol ediliyor.
Bursa’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Uludağ’ın eteklerinde bulunan Doğancı ve Nilüfer barajlarından sağlanıyor. Barajlardaki su 11 kilometrelik isale hattı ile Doburca İçme Suyu ve Arıtma Tesisi’ne getirilerek arıtılıyor. Kentin içme suyu denetimi, buradaki laboratuvarlarda titizlikle yapılırken 1985 yılında kurulan arıtma tesisinde o tarihten bu yana barajdan gelen suyun denetiminde bir akvaryumda bulunan süs balıklarından yararlanılıyor.
Barajlardan gelen ham suyun, arıtma tesisine alınmadan önce balıklar tarafından test edildiğini söyleyen BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, “Doğancı ve Nilüfer barajlarımızdan gelen ham sular bizim arıtma tesislerimizde, laboratuvarımızda incelenmektedir. Yani bu suda olabilecek bir olumsuzluk var mı yok mu? İnceleme tamamlandıktan sonra sistemimize alıyoruz. Ayrıca kirlenmeye karşı çok duyarlı balıklarımızla da akvaryum içerisinde bu ham sudan numune alıyoruz. Bu da bu testlerimizi doğrular niteliğinde, bundan da yararlanıyoruz ve buradaki balıklarda ve test sonuçlarında da herhangi bir olumsuzluk yok ise suyu sisteme alıyoruz. Arıtıyoruz ve arıtılmış suyu da Bursa halkımıza kavuşturuyoruz” diye konuştu.
Balıklar tarafından ilk kontrolden geçen ham suyun arıtma tesisinde teste tabi tutulduğuna dikkat çeken Gülenç, “Arıtma tesislerinde 299 parametreye bakarak suyun içerisinde olabilecek en kritik, en küçük bir olumsuzluğu bile değerlendiriyoruz. Yani 299 parametreye bakmakla, Türkiye’de en çok bu parametreyi inceleyen su kanalizasyon kurumu olmakla, Bursa halkımıza ve Bursalılarımızın sağlığına verdiğimiz önemi de vurgulamak istiyorum” dedi.
Bu zamana kadar içme suyu ve arıtma suyu analizinde kullanılan balıklarda ölüm yaşanmadığını söyleyen Gülenç, “Bizim şu anda tesisimize girmeden önce zaten sistemimizi kapatabileceğimiz, buradan ve arıtma tesislerinde de 24 saat çalışan arkadaşlarımız var. Online olarak bizim bunları uzaktan komuta ederek kapatabilir bir sistemimiz var. Böyle bir ihtimal bugüne kadar olmadı. Ama olursa diye de her türlü tedbirleri almış durumdayız” ifadelerini kulandı.
Doğaya salınan suyun son kontrolü ise Gemlik Körfezindeki TÜBİTAK Araştırma Gemisi tarafından yapılıyor. (DHA) Kaynak Sözcü