Köpek balıkları için sosyal medya tehlikesi

Köpek balıklarının dünyadaki sayısının hızla azaldığını belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökoğlu, Akdeniz’deki aşırı avlanma ve çevresel nedenlerin köpek balıkları açısından risk oluşturduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, sosyal medya paylaşımı için amatör balıkçıların oltasına takılan köpek balıkları denize bırakmak yerine fotoğraf, video çekme gayretiyle vakit geçirmesine ve yasağa rağmen turistlere yönelik av turu düzenlenmesine tepki gösterdi.

Son dönemde Antalya Körfezi’nde amatör olta balıkçılarının oltasına sıklıkla köpek balığı takıldığını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, köpek balığı tutanların sosyal medya paylaşımı için fotoğraf veya video çekme gayretiyle nesli tehlikedeki türlere eziyet ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Gökoğlu, bazı tekne sahiplerinin kazanç sağlamak amacıyla turistlere yönelik ya da deniz avcılığı meraklıları için köpek balığı avı turu düzenlediğini söyledi.

“TURİSTLERE GÖSTERMEK İÇİN AVLIYORLAR”

Sosyal medyada paylaşım hevesiyle köpek balığı avlayan ya da oltasına takılan köpek balığını vakit kaybetmeden denize bırakmak yerine, görüntüsünü kaydedenlere tepki gösteren Prof. Dr. Gökoğlu, “Antalya Körfezi’nde son dönemde sosyal medyada sıklıkla köpek balığı fotoğrafı videosu paylaşılmaya başlandı. Ve köpek balığının nesli hızla azalıyor.

Köpek balıkları palamut, ton balığı sürüleriyle hareket eder. Üreme döneminde küçük bireylerin yakalandığını görüyoruz. Biyolojik çeşitlilik açısından köpek balıklarının Antalya Körfezi’nde görülmesi, bu alanın üreme alanı olduğunu gösterdiği için iyi bir şey” dedi.

Köpek balığı avlamanın yasak olduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, avcılığın belirlenmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırımı bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gökoğlu, “Ticari teknelerle köpek balığı avlanırsa 5 bin 864 lira, amatör olta balıkçıları ya da sportif amaçlı yakalayanlar için de 1652 lira cezası var. Köpek balığı avcılığına giden insanlar var. Bu balıkları turistlere göstermek için avlıyorlar. Fotoğraf ve video çekimi yapıyorlar. Köpek balıkları oksijeni, sudaki hareketiyle alıyor.

Balığın fotoğraf ve video çekimi sırasında geçen zaman denize bırakıldıklarında yaşama şansını azaltıyor. Amatör balıkçıların oltasına da köpek balığı takılıyor. Olta balıkçıları da yakaladıkları köpek balığını zarar vermeden kısa sürede denize bırakmalı” diye konuştu. Kaynak Sözcü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Oltasını kurtarmak için girdiği gölette boğuldu
Next post 3. Deniz Okuryazarlığı Kursu 10 Temmuz-18 Ağustos 2023