Doğal Alabalık av yasağı tüm bölgelerde sona ermiştir. RASTGELE

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yurt genelinde 1 Ekim 2022 tarihinde uygulamaya başlatılan ve 5 ay süren doğal alabalık avlanma yasağı sona erdi.

Alabalık avlanma yasağı sona erdi

1 Mart 2023 tarihi itibariyle Doğal Alabalık av yasağı tüm bölgelerde sona ermiştir.

1 Ekim – 28 Şubat tarihleri arasında yumurta dökebilmesi için avlanılması yasak olan doğal alabalık; bilinçsiz avlanma, evsel ve sanayi atıkların akarsulara karışması ve yapılan bilinçsiz müdahaleler neticesinde sürdürülebilirliği tehlike altına girmiştir.

Bol oksijenli akarsularda ve kaliteli soğuk sularda yaşamayı seven, soyu tükenme tehlikesi altında olan bir balık türüdür.

Başta Abant Gölü, Doğu Karadeniz, Marmara, Doğu Anadolu olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinde 6 çeşit türü bulunmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğlere göre; avlanabilme boy limiti 25 cm, 3 adettir.

Sürdürülebilirliğin devamlılığı açısından Doğal Alabalık avcılığında sportif balıkçılığın tercih edilmesi, avına ve avlağına saygı gösterilmesi dileği ile RASTGELSİN…

Doğal alabalık avı 1 Ekim – 1 Mart tarihleri arası havyar dönemi olduğundan bu dönemde avlanması yasaktır

https://www.facebook.com/birol.tangut

Akarsularda Alabalık Avında solucan kullanmak yasaktır!

Yasak sadece solucanla sınırlı değildir, alabalık avında doğal mamul tüm yemlerin kullanımı akarsularımız da yasaktır. Sezonun açılmasına iki gün kala konuyu açıklayıp, neden yasaklanmış dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışacağım;

Öncelikle belirtmek isterim ki akarsularda solucan kullanımı yeni bir yasak değildir. Amatör balık avcılığını düzenleyen sirkülere 2008 yılında girmiştir. Daha önceki yıllarda da yasak olduğu dönemlerin olduğu söyleniyor ama ben açıkcası o kadar eskiye gitmiyorum. Bu yasak sadece ülkemizde uygulanan bir yasak değildir. Bilinçli avcılık yapılan tüm ülkelerde de durum bu şekildedir. Hatta çoğu ülkede sadece fly yöntemi ile alabalık avcılığına izin verilmektedir. Doğal yemlerle alabalık avcılığının yapıldığı ülke neredeyse hiç yoktur. Bilindiği üzere alabalıklar doğal ortamlarında canlı veya cansız doğal yemlerle beslenmektedir.

Oldukça Narin yapıdaki doğal alabalıklar akarsularda önlerine çıkan doğal yemlere hırsla saldırırlar ve bulduğu doğal yemleri hızla midelerine indirmeye çalışırlar. Bu esnada pek çoğu doğal yem içindeki iğneyi galsamasına kadar indirir. Ve Balığın akciğerleri olan galsaması zarar gördüğünde balığı iade etmek isteseniz bile yaşamına devam edemez. Yani limit altı balıkları da öldürmüş olursunuz.

İkinci bir neden ise yabancı bir kaynaktan getireceğiniz doğal yemlerin hassas bünyeli olan alabalıklara hastalık bulaştırma riskidir.

Üçüncü bir nedende suların azaldığı dönemde zaten nesilleri tükenmekte olan doğal alabalıklarımızın kaya diplerinden doğal yemlerle toplanmasını engellemek ve nesillerini korumaktır.

Dördüncü bir nedende doğal alabalıklarımızın bulunduğu temiz su kaynaklarını mikro organizmalar ile kirletmemektir.

Son olarak amatör balık avcılığını düzenleyen sirkülerdeki şekliyle yasağı hatırlatalım;

Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız iç su ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.

He resimdeki balık mı Anadolu’nun bağrından Anadolu Alabalığı dır.

https://www.facebook.com/birol.tangut

“Doğal alabalık avcılarına yeni avlanma dönemi hayırlı olsun. Avcılarımıza, av günü sayısına bakılmaksızın bir amatör balıkçının beraberinde götürebileceği toplam doğal alabalık miktarının en fazla üç adet ve alıkonulabilir en az boy limitinin de 25 santim olduğunu hatırlatarak, rastgele diyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Balık türleri, cinsleri ve özellikleri: Balık türleri ve çeşitleri nelerdir?
Next post Oltasını çekip bakınca tuttuğu balık, “mavi enayi” balığı çıktı.