Ula Göleti Kuraklık Alarmında: Su Seviyesi Kritik Seviyeye İndi - Oltacı Dergisi

Ula Göleti Kuraklık Alarmında: Su Seviyesi Kritik Seviyeye İndi

Muğla’nın popüler piknik ve doğa yürüyüşü alanlarından biri olan Ula Göleti, su seviyesindeki tehlikeli düşüşle gündemde. Çam ormanlarıyla çevrili gölette su seviyesi, son yılların en düşük seviyesine inerek yer yer adacıkların oluşmasına neden oldu.

Ula Göleti Kuraklık Alarmında: Su Seviyesi Kritik Seviyeye İndi

Ula ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki bu doğa harikası, yaz aylarının kurak geçmesi ve Eylül-Ekim aylarında yağışların tamamen kesilmesi sonucu ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Su üstü bisikletleri ve yüzer iskeleler göletteki düşüş nedeniyle tamamen toprak üzerinde kalmış durumda.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, küresel sıcaklık artışlarına dikkat çekerek, bölgedeki kuraklığın giderek şiddetlendiğini vurguladı: “Güneybatı Akdeniz bölgesinde son iki aydır neredeyse hiç yağış düşmedi. Su seviyeleri tehlike sınırında, Bodrum Mumcular ve Milas Geyik Barajı gibi birçok baraj tamamen kurumuş durumda.”

Göletin su seviyesindeki bu kritik düşüş, bölgedeki kuraklığın geldiği boyutları gözler önüne seriyor.


Muğla’nın önemli piknik, yürüyüş ve bisiklet alanlarından birisi olan, çevresi çam ormanları ile kaplı Göletin su seviyesi son yılların en düşük seviyesine ulaştı. Havadan görüntülenen gölette yer yer adacıklar oluştuğu gözlendi.

Muğla’nın Ula ilçesi sınırları içinde yer alan, günübirlik piknik alanı olarak yaz kış vatandaşların büyük rağbet gösterdiği kurak geçen bir yaz sezonu ve Eylül-Ekim aylarında yağış düşmemesi nedeniyle su seviyesi önemli ölçüde düştü.

İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta ve çam ormanları ile çevrili alanda bulunan göletteki su seviyesinin gölet dip savak seviyesine ulaşması nedeniyle su üstü bisikletler ve yüzer iskeleler tamamen toprak üstünde kaldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bölgede ciddi bir kuraklığın söz konusu olduğunu belirterek, “Ortalama sıcaklıklarda dünya genelinde endüstri öncesi 1850-1900 dönemine göre 1.6 derecelik bir artış yaşanmıştı. 1 Ekim itibarıyla başlayan 2025 su yılında da benzer etkiler ile karşı karşıya kalmayı bekliyoruz.

Dünya genelinde özellikle kıtaların orta kesimlerine ve kıyı kesimlerine doğru iklimsel ekstremlerin etkilerini yaşayarak görüyoruz. Ülkemizde de yaz aylarındaki ekstrem sıcaklıklar sonucu kıyılarımızda 30 derecenin üzerinde deniz suyu sıcaklıkları ile karşı karşıyaydık.

Bunların etkisi olarak bu bölgede özellikle Güneybatı Akdeniz bölgesinde şu an için ciddi bir kuraklık etkisi söz konusu. Son birkaç aydır bu bölge ciddi bir yağış almadı. İki aydır tek damla yağış düşmedi desek yeridir.

Bulunduğumuz bu coğrafyadaki barajların birçoğu kurumuş durumda ya da kuruma eğiliminde. Özellikle Bodrum Mumcular ve Milas Geyik Barajı’nda su kalmamıştı.

Bulunduğumuz gölet ise küçük bir gölet olmasına rağmen bu bölgedeki kuraklığın en önemli göstergelerinden biri. Su seviyesi dip seviyede. Seyir terasları, iskelelerin tamamı tabana oturmuş durumda” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Dünyanın en iyi balık şefi Türkiye’de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti
Next post İznik Gölü’nde tarihi balık rekoru