Semenderler Yeni Evinde…

Bursa’da duyarlı bir vatandaşımız tarafından yapılan ihbarda; tarımsal ilaçlama amacıyla su çekimi yapılan sulama göletinde nesli tehdit altına girme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kafkas şeritli semenderler (Ommatotriton ophryticus) bulundu.

Anadolu şeritli semenderleri, Samsun’dan (Kızılırmak Deltası dahil) batıya doğru tüm Kuzey Anadolu’da yayılış gösteren bir türdür.

Video


Bursa Bölge Müdürlüğümüz personeli ve Herpetolog Dr. Talip Akkaya tarafından yapılan incelemede; türün, önceden Doğulu Kuzey Şeritli Semenderi (Kafkas şeritli semenderi) ile birlikte aynı tür altında kabul edilen ancak genetik çalışmalar ile alttür düzeyinden tür düzeyine çıkarılmış olan Anadolu şeritli semenderi (Ommatotriton nesterovi) olduğu tespit edildi.


Tarımsal ilaçlama tankerleriyle su alınması sırasında suya bulaşabilecek ilaç riskine karşı, burada yakalanan üç erkek birey, yine aynı bölgede yer alan ve içerisinde türe ait bireylerin bulunduğu, su içi bitkilerince zengin farklı bir alana uygun koşullar altında taşındı.
Anadolu şeritli semenderi, Samsun’dan (Kızılırmak Deltası dahil) batıya doğru tüm Kuzey Anadolu’da yayılış gösteren bir türdür.
“Yaşat-Koru-Sev”
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DKMP 2.Bölge Bursa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post ‘Leopar sazanı’nı paylaşmıştı: DiCaprio, Batman’a davet edildi
Next post Sıcakla gelen bela! Balon balığı hızla yayılıyor