İç sulardaki av yasağı 16 Haziran itibarıyla sona erdi

Av Yasağı 16 Haziran itibarıyla sona erdi Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında iç sularda sazan, yayın, sudak, bıyıklı balık, tatlısu kefali gibi balıkların amatör ve ticari olarak avlanmasının yasak olduğu hatırlatıldı.

BÖLGEMİZDE SAZANGİLLER AV YASAĞI 15 HAZİRAN 2023 İTİBARİYLE SONA ERDİ

BÖLGEMİZDE SAZANGİLLER AV YASAĞI 15 HAZİRAN 2023 İTİBARİYLE SONA ERDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 5/2 numaralı Tebliğlere göre, 15 Mart 2023 tarihinde av yasağına giren Sazangiller familyası, Kadife, Şiraz ve Yayın Balığı, 16 Haziran 2023 tarihi itibariyle av yasağı sona erecektir.

Balık Türü Boy limiti Alıkonulabilme

(En Az) (En Fazla)

Sazan (C.Carpio) 40cm. 5 Adet

Kadife (Tinca tinca) 26cm. 10 Adet

Siraz (Capoeta.sp) 20 cm. Kg

Yayın (Silurus glanis) 90cm. 1 Adet

Tatlısu Kefali

(Leuciscus cephalus) 20 cm. Kg

Avlanılan balığın alıkonulabilme adet sayısı, av gün sayısına bakmaksızın, alıkonulabilecek balık toplam sayısıdır.

Balıkçı dostlarımızdan, tebliğlerle çizilmiş kanun ve kurallar çerçevesinde avlanılması, sürdürülebilirlik prensibine azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir. Balıklarımıza yaşamları boyunca en az bir kez üreme imkanı verilmesi, avlanılabilir boy ve alıkonulabilme adet sayısına riayet edilmesi sürdürülebilirliğin devamı açısından şarttır.

Avlaklarımızda Çevre kirliliğine dikkat edilmesine, dikkat etmeyenlerin uyarılmasına, yasadışı avcılık yapanları İl/İlçe Tarım Müdürlükleri ile 156, 174, 112 no.lu ihbar hatlarına bildirilmesi gerekmektedir.

Amatör ve sportif olta balıkçılarımızın güzel bir sezon geçirmeleri, avına ve avlağına saygı gösterilmesi dileği ile RASTGELSİN…

SİNABDER

Yönetim Kurulu

av yasağı sona erdi

Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden olan Beyşehir Gölü’nde su ürünleri av yasağı sona erdi.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, balıkçılığın sürdürülebilir olması için kurallara bağlı avcılıkla mümkün olacağını vurguladı. Beyşehir Gölü’nde avlanan sazan için avlanma boyu 40 santimetre, sudak için de 26 santimetre belirlenmiş olup bu boydan kısa balıkların avlanılması yıl boyu yasaktır. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya da Beyşehir Gölü’ndeki zengin tür çeşitliliğine işaret ederek endemik türlerin sayısının 16’yı bulacağını belirtti.

Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden olan Beyşehir Gölü’nde su ürünleri av yasağı sona erdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Beyşehir Gölü kıyısındaki Jandarma Burnu mevkisinde düzenlenen programda, Konya’nın tarımda olduğu gibi su ürünleriyle de önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Konya’da 176 göl, gölet ve baraj bulunduğuna işaret eden Ergin, Beyşehir Gölü’nde 10 çeşit balığın ticari olarak avlanabildiğini belirtti.

Balıkçılığın sürdürülebilir olmasının kurallara bağlı avcılıkla mümkün olacağını vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:

“Balık türleri stoklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için öncelikle av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması, endemik türlerin korunması, istilacı türlerin göl ve göletlerimizden uzak tutulması gerekmektedir. Ayrıca balıklara en az bir kez üreme imkanı verilmesi için 15 Mart-15 Haziran arası av yasağı uygulanmaktadır. Boy yasağı ise yıl boyu devam etmektedir. Beyşehir Gölü’nde avlanan sazan için avlanma boyu 40 santimetre, sudak için de 26 santimetre belirlenmiş olup bu boydan kısa balıkların avlanılması yıl boyu yasaktır.”

“Bizim Beyşehir’deki endemik ve doğal türlerimizin sayısı 16’yı bulacak”

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya da Beyşehir Gölü’ndeki zengin tür çeşitliliğine işaret ederek “Endemik türlerimiz var. Bizim henüz literatürümüze yeni girmiş Beyşehir’den iki tür tanımladığımızı da belirtmek istiyorum. Yakında yeni bir tür daha tanımlanacağını bildirmek istiyorum. Bizim Beyşehir’deki endemik ve doğal türlerimizin sayısı 16’yı bulacak.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından göl kenarında yeni av sezonunun açılışı için dua edildi, balıkçılar tarafından kurban kesildi.

Sonrasında bazı balıkçı tekneleri, temsili avlanmayı gösterebilmek için limanlarından hareket edip göl sularına açıldı.

Gölden çıkarılan pinter ve hayalet ağların da sergilendiği programda, Beyşehir Gölü’ndeki balıkçılık fotoğraflarından oluşan sergi de yer aldı.

Beyşehirli balıkçılar gece yarısından itibaren göl sularına açılarak yeni av sezonuna başlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Yok böyle şenlik! 15’inci Turna ve Tatlısu Levreği Şenliği, Amatör Balıkçılık Federasyonu (ABAF) tarafından organize edilen etkinliğe katılan 7’den 70’e herkese unutulmaz 3 gün yaşattı.
Next post ASOF YÖNETİMİNDE GÖREV DEĞİŞİMİ