LRF Av Tekniğinde Makine Tercihi – Alper SERTTAŞ Oltacı Dergisi 108. sayı
Merhaba sevgili oltacı okuyucuları bugün sizlere LRF avcılığında makine tercih ederken dikkat edilmesi gereken kriterler nelerdir, neden gibi bir çok soru mail ve sosyal medya üzerinden bana ulaşmakta.
Tek tek aynı cevapları yazmak yerine sizlere buradan tek başlıkta yazmamın daha sağlıklı olabileceğini düşündüm.
Öncelikle avcılığından beklentiniz nedir? Benim avcılığından ilk beklentim her balıkta trofe tadını alabilmem ve hafif olması sayesinde de saatlerce deniz kenarında olta atarak denizin tadını çıkarabilmek.
Bu bağlamda da kendime hafif, kamışımın atarına göre belli bir kriter ölçüsünde güçlü bir makine ile kombin yaparak en verimli şekilde sistemi kurmak. Bu olaya öncelikle kamış tercihlerinden başlamıştık. Bu konuda da sizlere yine Kamış tercihinde dikkat ettiğim hususları sıralamıştım.
Öncelikle makine özelliklerinde dikkat ettiğimiz şey tabi ki güçlü olması. Peki ne kadar güçlü olmalı? En güçlü olmalı diye bir kavram kullanamayız.
Hedefimizdeki güç kavramını aslında kamışlarımız belirliyor diyebilirim. Balık kamış ile çekilir, kıyılatılır. (Kamışla balık kaldırılmaz. Kepçe ile balık kaldırılır.) Makine ise balık bastığında kalama vererek yormak için kullanıldığında daha sağlıklı bir kullanım olur diye düşünüyorum.
Bu konuda da kamışlarımız genellikle 3-4 kg kuvvete sahiptir. Fazlası kamışa yüklendiğinde kırılmalar meydana gelebilir.
Kamışlardan da biraz bahsettikten sonra makine tercihime geçiyorum. Öncelikle makineleri kamışın gücüne göre bir drag seçmek daha sağlıklı. 3 kg civarı gücü kıyılatmak için kullandığımız kamış, balık bastığında da kalama açarak, kısarak vb şekilde kullandığımız bir …
Bu sisteme uygun bir de misina tabi ki….
Yazının devamı ve görselleri OLTACI DERGİSİ AĞUSTOS 2020 108. SAYISINDA
ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz