DÜNYA BALIKÇILIK GÜNÜ KUTLAMALARI
DÜNYA BALIKÇILIK GÜNÜ KUTLAMALARI AMATÖR VE SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞINI ÖZENDİRMEK İÇİN TURNA BALIĞI VE TATLISU LEVREĞİ YAKALAMA YARIŞMASI
Yer: Ankara, Mamak, Mavi Göl – Bayındır Barajı
Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF), amatör ve sportif amaçlı olta balıkçılığını tanıtmak, sevdirmek, gelişmesini sağlamak ve yarışma heyecanı duyan olta balıkçılarını buluşturarak paylaşım ve yardımlaşma anlayışını geliştirip çevreye ve yaban hayatına karşı sorumlu bir şekilde yürürlükteki kanun tüzük ve yönetmeliklere uyulmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF/SGP) desteği, ANKARA’DA GELECEĞE RASTGELE sloganı ile yürütülen, “Ankara’nın Önemli Sulak Alanlarında Eko-Turizm ve Rekreasyonel Amaçlı Sürdürülebilir Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Projesi” kapsamında, Ankara iline bağlı Mamak İlçesi Mavi Göl / Bayındır Barajı’nda 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü nedeniyle Sportif Olta Balıkçılığı gelişimine katkı vermek adına TURNA BALIĞI VE TATLISU LEVREĞİ YAKALAMA YARIŞMASI düzenleyip dereceye girenlere ödüller verecektir.
21 Kasım Dünya Balıkçılık günü kutlamaları çerçevesinde düzenlenecek olan bu yarışmaya tüm amatör ve sportif olta balıkçıları davetlidir.
PROGRAM
20 Kasım 2022 – Pazar
Yarışmanın yapılacağı alanda tuvalet, su ve elektrik mevcuttur.
Yarışma kayıt işlemleri pazar günü sabah 07:30′ dan itibaren yarışma alanında yapılmaya başlanacak, 09.00’da son bulacak olup kayıt yaptırmayanlar bu yarışmaya katılamazlar.
Yarışma için belirlenen zaman dilimi saat 08:00 ile 12:00 arasıdır.
Yarışma alanında sabah kahvaltısı (poğaça-simit ve çay) ile su ve sıcak içecek ikramı sürekli olacaktır.
Yakalanan balıkların değerlendirilmesini Masa Hakemleri saat 12:00 ile 12:30 arasında yapacaktır. Ödül töreni 13:00’da yapılacaktır.
KURALLAR
1. 1380 Sayılı Su ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 5/2 Tebliğ’in belirlediği yasal kurallara kesinlikle uyulacaktır.
2. Yakalanan tüm balıklar (iç sularda ekolojik açıdan zararlı balıklar hariç) suya iade edileceğinden görsel çekimler hızlı bir şekilde ve balığa zarar vermeden yapılmalıdır.
3. Suya iade edilecek balıklarda yaşam belirtisi olumsuzsa o balık değerlendirmeye alınacak fakat saha hakemlerine teslim edilecektir.
4. Yarışmacılar bir olta takımı ile yarışmaya katılabilirler. Yanlarında bir adet yedek olta takımı, istediği çeşit yapay yemleri bulundurabilir.
5. Yakalanan Turna Balıklarının kategoride yer alabilmeleri için en az 40cm, Tatlısu Levreklerinin ise en az 18cm ve üzeri olması gerekmektedir. (5/2 Tebliğde yer alan % 5 küçük boylara da izin verilmez).
6. Kayıtlarını yaptıran yarışmacılar suya, çevreye, diğer kişi ve yarışmacılara zarar vermeyecek şekilde ve başlama saatiyle birlikte yarışmaya başlayabilir.
7. Yarışma kıyıdan yapılacaktır. Yarışmacılar yanında bulunan diğer yarışmacıları zor durumda bırakmadan kıyıya dik atış yaparak yarışmak zorundadırlar (kıyıya paralel atış yapamazlar).
8. Yarışma sırasında belirlenen kurallar dışına çıkan yarışmacılar Saha Hakemleri tarafından Masa Hakemlerine bildirilecek, değerlendirme Masa Hakemlerince yapılacaktır.
9. Yarışma sırasında livar, kıtka, pinter, balık tutucu (gripper) gibi balık alıkoymaya yarayan ekipman kullanımı yasaktır. Yakalanan balıklar saha hakemlerince hemen ölçümü yapılıp kayıt altına alındıktan sonra video çekimi ile suya bırakılacaktır.
10. Tüm yarışmacılar yarışmaya başlamadan önce yarışmacı kimliklerini almak ve yarışma süresince takmak zorundadırlar.
ASOF’un yarışma kurallarında değişiklik yapma hakkı saklıdır. Yukarıda belirlenen kurallar dışında avlanmak ve davranmak diskalifiye nedenidir.
Bu yarışmaya kayıt yaptıran herkes ilan edilen bu kuralları kabul etmiş sayılır. Meydana gelebilecek olası kaza ve olumsuz durumlardan ASOF sorumlu tutulamaz.
KATEGORİLER ve ÖDÜLLER
Yarışma iki tür için yapılacak olup, bu türler Turna Balığı ve Tatlısu Levreği’dir.
Yarışmada dört kategoride sadece 1. lik ödülleri verilecektir.
1. Kategori: Kıyıdan En Büyük Turna Balığı yakalamak için yarışılacaktır.
2. Kategori: Kıyıdan En Çok Turna Balığı yakalamak için yarışılacaktır.
3. Kategori: Kıyıdan En Büyük Tatlısu Levreği yakalamak için yarışılacaktır.
4. Kategori: Kıyıdan En Çok Tatlısu Levreği yakalamak için yarışılacaktır.
Öncelikle yarışmanın büyük balıkları belirlenecek sonrasında çok balık kategorileri değerlendirilecektir.
Bu yarışmada yarışanlar bireysel olarak yarışmaya katılabilirler. Birden fazla ödül almaya hak kazanan yarışmacılara sadece bir dalda ödül verilecektir. Sponsor firmalar tarafından yarışma alanında hazır bulunan ödüllerin nasıl dağıtılacağı federasyon yönetim kurulu tarafından belirlenir.
Belirtilen dört kategorilerde dereceye giren yarışmacılara federasyon adına kupa, madalya ve sponsor firmalarımız tarafından çeşitli hediyeler verilecek olup dereceye giremeyen diğer yarışmacılar arasında yapılacak kura çekilişiyle de bazı yarışmacılara sponsor firmalar tarafından çeşitli hediyeler verilecektir.
DEĞERLENDİRME
En Büyük Balık Yakalama Kategorisi
Yakalanan balık boyu esas alınacaktır. Yakalanan balık boyunun eşit olması halinde varsa kadın yarışmacıya, birden fazla kadın yarışmacı olması halinde gençleri özendirmek adına yaşça genç olana, kadın yarışmacı yoksa yine gençleri özendirmek adına yaşça genç olan erkek yarışmacıya öncelik verilecek, eşitliğin bozulmaması halinde kura çekimi yapılacaktır.
En Çok Balık Yakalama Kategorisi
Yarışmacıların yakaladığı balık sayısı esas alınacak olup aynı sayıda balık yakalanması halinde yarışmacıların yakaladığı balıkların boylarının toplamı belirleyici olacaktır. Eşitliğin bozulmaması halinde varsa kadın yarışmacıya, birden fazla kadın yarışmacı olması halinde gençleri özendirmek adına yaşça genç olana, kadın yarışmacı yoksa yine gençleri özendirmek adına yaşça genç olan erkek yarışmacıya öncelik verilecek, eşitliğin bozulmaması halinde kura çekimi yapılacaktır.
GÖREVLİLER, HAKEMLER ve TELİF HAKLARI
Yarışma, ASOF Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilmiş saha hakemleri ve masa hakemlerinin idaresinde olacaktır.
Saha Hakemleri
Saha Hakemlerinde mat, metre, video ve fotoğraf kaydedici cihaz olacaktır. Yakalanan balık önce ıslak mat üzerine yatırılarak boyu ölçülecek ve fotoğraflanarak kayıt altına alınacaktır. Kayıt altına alınan balık yarışmacı tarafından suya bırakılırken de ayrıca kısa video alınacaktır. Yarışma kurallarına uymayan yarışmacıların Saha Hakemleri tarafından bir tutanak ile Masa Hakemlerine bildirilmeleri gerekmektedir.
Masa Hakemleri
Saha Hakemleri tarafından kendilerine ulaştırılan bilgi ve belgeleri kayıt altına alıp, yarışma sonunda ilan edilecek yarışma istatistiklerinin hazırlanmasından ve federasyon yönetim kuruluna teslim edilmesinden sorumludur.
Yarışmanın tüm yazılı ve görsel hakkı ile gelir getirici çalışmaları, raporları yarışmayı düzenleyen ASOF’a aittir. Yapılan her türlü televizyon çekimlerinden, fotoğraflardan, raporlardan, makalelerden ve kitaplardan yarışmacılar ile üçüncü kişiler hiçbir telif hakkı talep edemezler. Bu yarışmaya katılan herkes istendiğinde elindeki video, resim ve yazılı belgelerin birer kopyasını ASOF’a vermeyi kabul etmiş sayılır.
Bu yarışma T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün 16.11.2022 tarih E-67852565-140.06-7779308 sayılı izni ile gerçekleşmekte olup yarışma için belirlenen alanda 5/2 Tebliğ kuralları gereği yarışma süresince yarışmacılar dışındakilerin avcılık yapması yasaktır.
Bu yarışmanın hazırlıkları esnasında desteklerini bizlerden esirgemeyen ilgili tüm kurum, kuruluş ve kişiler ile siz doğa aşığı sportif olta balıkçısı dostlarımıza ve değerli sponsorlarımıza teşekkürü borç biliriz.
Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu
ASOF Yönetim Kurulu
Bilgi ve Yarışma Sponsorluğu İçin:
ASOF Yönetim Kurulu Başkanı: 0 533 810 38 58
ASOF Sayman Üye: 0 530 200 82 33