Van Gölü’nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı

Van Gölü’ndeki 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerindeki av yasağın sona ermek üzere. Üremek için tatlı sulara göç eden inci kefallerinin göç yolculuğunun tamamlandığı kaydedildi.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 1

Van Gölü’nde av yasağının uygulandığı 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde üremek için tatlı sulara göç eden inci kefallerinin göç yolculuğu tamamlandı.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 2

Üremek için 15 Nisan-15 Temmuz’da Van Gölü’nden akarsulara göç eden inci kefalinin neslinin korunması amacıyla uygulanan av yasağı sona eriyor.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 3

Av yasağının uygulandığı tarihlerde teknelerini iskele ve marinalara çeken, Van’ın Erciş, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye, İpekyolu ile Bitlis’in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerindeki balıkçılar, av sezonu öncesi hazırlıklarını tamamladı.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 4

Göç ettikleri akarsulardan Van Gölü’ne dönerek göç yolculuğunu tamamlayan balıklar için av yasağının bitmesine sayılı günler kala, ağlarını yenileyen, teknelerinin bakım ve onarımını yapan balıkçılar, üç ay aradan sonra ilk ağlarını göle bırakacak.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 5

Balıkçılar, yağışlarla debileri yükselen akarsularda son yılların en rahat göçünü gerçekleştiren inci kefalini 15 Nisan’a kadar avlayabilecek.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 6

“KORUMA ÇALIŞMALARI BAŞARILI GEÇTİ”

İnci kefalleriyle ilgili araştırma yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, AA muhabirine, üreme döneminin sona ermesiyle balık göçünün tamamlandığını söyledi.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 7

Bu yıl akarsuların debisinin yüksek olmasının balık göçünü olumlu etkilediğini belirten Akkuş, şunları kaydetti:

“2020’den 2023’e kadar balıklar sağlık üreme dönemine hasret kalmıştı. Çünkü yağış yoktu ve akarsu debileri iyice düşmüştü. Balıkların en çok göç ettiği Bendimahi Çayı geçen yıl tamamen kurumuştu. Dere yatakları kuruyunca göç rahat gerçekleşmedi. Bu yıl yağışlarla akarsuların debileri yükseldi. Balıklar akarsulara rahatça göç etti.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 8

Jandarma ekipleri de balığı dört koldan korudu. Koruma çalışmaları başarılı geçti. Suyu iyi yönetmemiz lazım. Su olmazsa balıklar göç edemez. Bir diğer konu ise kirlilik. Bu kadim canlının varlığını sürdürmesi için akarsuları kirletmemek gerekir. Bu anlamda tüm ilçelere arıtma tesislerinin kurulması önemli”

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 9

35 yıldır Van Gölü’nde balıkçılık yapan Fuat Çelik de üç aydır limanda beklettikleri teknelerini av sezonu öncesi onardıklarını dile getirdi.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 10

Bereketli bir sezon beklediklerini vurgulayan Çelik, “15 Temmuz’da av yasağımız kalkıyor. Teknelerimizi onardık, ağları düzenledik. Birkaç gün sonra sezona başlıyoruz. İlk ağları göle bırakacağız. Av yasağı döneminde inci kefali iyi korundu. Akarsularda balık bolluğu vardı. İnşallah gölde de bereketli bir sezon geçiririz. Şimdiden sezona hazırız.” dedi.

Van Gölü'nde balık avı yasağında sona doğru: Göç tamamlandı - Resim: 11

“UMARIZ BEREKETLİ BİR YIL OLUR”

Balıkçı Önder Güler de “Üreme döneminde balığımız iyi korundu. Yasak dönemi bu anlamda verimli geçti. Uzun bir aranın ardından gölde ‘vira bismillah’ diyeceğiz. Birkaç gündür hazırlıklarımızı yapıyoruz. Teknelerimizi boyadık, eksiklerimizi tamamladık. Umarız bereketli bir yıl olur” diye konuştu.

kaynak Odatv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post DENOLDER 5. SAZAN BALIĞİ YAKALAMA YARIŞMASI
Next post SARIYER’DE TÜRKİYE BALIKÇILIĞININ DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI KONUŞULDU