AB’den balıkçılık ve su ürünleri sektörü için dörtlü paket!

AB Komisyonu, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün sürdürülebilirliği ve dayanıklılığını artırmak amacıyla dört ana unsurdan oluşan önlem düzenlemeleri paketini sundu.

Dünyada balıkçılık nereye gidiyor? FAO raporu geleceğe ışık tutuyor…

Google Haberlere Abone ol

AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve kademeli olarak uygulanması planlanan önlemler ile daha temiz enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi ve fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılmasının yanı sıra, sektörün deniz ekosistemleri üzerindeki etkisinin azaltılması amaçlanıyor. Mevcut durumda sektörün fosil yakıtlara bağımlılığı yalnızca çevresel açıdan sürdürülemez olmakla kalmıyor, aynı zamanda sektörü enerji fiyatlarındaki artışlara karşı savunmasız hale getiriyor.

Dörtlü önlem paketinde neler var?

Düzenleme paketinde;

• AB balıkçılık ve su ürünleri sektörünün enerji geçişine ilişkin ortaklık bildirisi;

• Sürdürülebilir balıkçılık için deniz ekosistemlerini korumaya ve eski haline getirmeye yönelik eylem planı;

• Ortak balıkçılık politikasına ilişkin tebliğ;

• Balıkçılık ve su ürünleri ortak pazar işleyiş raporu yer alıyor.

Sektörün iklim nötr hale getirilmesi hedefleniyor

AB Komisyonu Yeşil Mutabakat kapsamında fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması ve balıkçılık ve su ürünleri sektörünün iklim nötr hale gelmesini hedefleyen düzenlemeler öneriyor. Bu doğrultuda yakıt verimliliğinin iyileştirilmesi, yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçişin hızlandırılması konusunda sektörün desteklenmesini hedefleyen önlemler belirleniyor.

Komisyon’un sunduğu ana eylem planı, 2030 hedefli AB Biyoçeşitlilik Stratejisi’nin gerçekleştirilmesi ve denizlerin %30’unun etkili şekilde korunması taahhüdünün hayata geçirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Komisyon AB ülkelerini Deniz Koruma Alanlarını belirli bir zaman çizelgesine bağlı kalarak, etkin şekilde koruma sağlayacak önlemler almaya çağırıyor. Sunulan plan ayrıca, balıkçılık faaliyetlerinin deniz tabanı üzerindeki etkilerini azaltmayı hedefliyor. Deniz dibini ve deniz canlılarını korumayı amaçlayan Habitat Yönergesi kapsamındaki Natura 2000 alanları için ilk önlemlerin Mart 2024’e kadar alınması gerekiyor. İlgili eylem planı aynı zamanda AB’nin yakın zamanda kabul edilen Kunming-Montréal Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması’nın uygulanmasına yönelik katkısı çerçevesinde kabul edilecek. Kaynak gidahatti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Amatör olta balıkçılarından depremzede aile ve çocuklara moral desteği
Next post Osmaniye’de av yasağı öncesi balıkçılar Aslantaş Baraj Gölü’ne son ağları atıyor