Balıkçı olta attı, ağına takılan balığı görünce teknesini misinasını bırakıp arkadaşlarına haber verdi

Balık tutmak için gittiği nehirde hiç beklemediği bir şeyle karşılaştı. Balıkçı oltasına takılan ve mutasyon sonucunda parlak altın rengine sahip “son derece nadir” olan balığı görünce şaşkınlığını gizleyemedi.

ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan James Nehri’ne balık tutmak için giden balıkçı daha önce hiç görmediği bir balıkla karşılaştı. “Son derece nadir” olduğunu söylediği balık oltasına takıldığında büyük bir şaşkınlık yaşadı. 

TURNUVA İÇİN PRATİK YAPMAYA GİTTİ

Balık tutma turnuvası için nehre pratik yapmaya giden balıkçı, oltasına takılan canlıyı görünce neye uğradığını şaşırdı. Balıkçı, “Orada bir turnuva için pratik yapıyordum, bir grup balık tutuyordum. Oltaya takıldığında ilk başta tuzlu su balığı olduğunu düşündüm, ama bu bir büyük ağızdı! Ama çok farklı bir büyük ağız. Daha önce böyle bir şey görmemiştim.” ifadelerini kullandı. 

BENZERSİZ KILAN ÖZELLİĞİ… 

Balıkçı Moore, oltasına takılan bu yaratığı benzersiz ve nadir kılan şeyin sahip olduğu altın rengi olduğunu söyledi. Hayatında ilk defa altın renkli bir geniş ağızlı levrek gördüğünü söyleyen Moore, “Siyah noktalı bas gördüm ama hiç albino görmemiştim” diye ekledi.

SEBEBİ GENETİK MUTASYON

Virginia Yaban Hayatı Kaynakları Departmanı (DWR) su eğitimi koordinatörü Alex McCrickard, hayvanın kendine özgü altın renginin genetik bir mutasyondan kaynaklandığını açıkladı. Balık tutma tutkunlarının en heveslileri bile, bu garip olguyu canlı olarak görmek şöyle dursun, hiç duymamış olabilir. McCrickard, “Altın geniş ağızlı levrek son derece nadirdir ve çoğu olta balıkçısı onları daha önce duymak şöyle dursun, onları hiç görmemiştir,” dedi. Su eğitimi koordinatörü aynı zamanda “Balık, ksantizm adı verilen cilt pigmentlerini değiştiren genetik bir mutasyonun ürünü. Moore’un altın iriağzında görebileceğiniz gibi, ksantizmde sarı pigmentasyon hakim.” diye ekledi. 

“MİLYONDA BİR BALIK YAKALADI”

Moore, balığı yaklaşık 41 santimetre olarak ölçtüğünü ve tam olarak bulduğu yere suya geri göndermeden önce nadir bulunan bulgusunun birkaç fotoğrafını çektiğini söyledi. Genellikle yeşil pulları, siyah noktaları ve soluk göbeği ile tanınan çipura levreği, ABD’de bulunan bir tatlı su balığıdır. Başka bir altın çipura, 2021’de Arkansas, Beaver Lake’de balıkçı Josh Rogers tarafından yakalandı. Eyalet biyoloğu Jon Stein o sırada buluntu hakkında şunları söyledi: “Josh’un bir piyango bileti alması gerekiyor çünkü milyonda bir balık yakaladı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post 2023 yılının en iyi su altı fotoğrafları seçildi (2023 Underwater Photography Of The Year)
Next post HAMSİ AVCILIĞI, MARMARA DENİZİ İLE İSTANBUL VE ÇANAKKALE BOĞAZLARINDA DURDURULDU