İklim değişikliğine karşı kalkan: Deniz koruma alanları

Denizlerdeki koruma alanları sadece burada yaşayan hayvan ve bitki türlerini değil atmosferi de koruyor, çevre bölgelerdeki gıda güvencesini artırıyor.

İklim değişikliğine karşı kalkan: Deniz koruma alanları

Deniz koruma alanları okyanuslar, denizler ve akarsuların denizlerle birleştiği bölgelerdeki bitki ve hayvanların korunmasını sağlıyor. Bilim insanlarına göre bu alanlar aynı zamanda iklim değişikliğine ekolojik ve sosyal uyumun sağlanmasına da yardımcı oluyor.

Deniz koruma alanlarının iklim değişikliğine bir çözüm sağladığı konunun birçok paydaşı tarafından öne sürülse de bu iddia şimdiye kadar bilimsel olarak kanıtlanabilmiş değildi. Bu konuda kanıt elde etmeyi amaçlayan bilim insanları şimdiye kadar yapılmış araştırmaları derledikleri bir çalışma yürüttü. 

One Earth adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmada 241 deniz koruma bölgesinin incelendiği 22 bin 403 bilimsel çalışma incelendi. Elde edilen sonuçlara göre koruma alanlarında karbon depolanması; özellikle deniz çimi olarak bilinen yosun alanlarında, mangrov ormanlarında ve balıkçılık amacıyla deniz tabanının kazınmadığı bölgelerde ciddi oranda artıyor.

Koruma alanlarının çevresinde balık çeşitliliği ve miktarı artıyor

Karbon depolanmasının yüksek olması, bu maddenin karbondioksit veya metan formunda sera gazı olarak atmosfere karışmıyor olması açısından olumlu. Bu sonuç, az da olsa insan müdahalesinin olduğu yerlerde karbon emisyonunun arttığının bir göstergesi.

Araştırma sonucunda koruma alanlarında karbon depolanmasının daha fazla olmasının yanında, bu alanların biyoçeşitlilik açısından daha zengin bir hale geldiği, daha fazla türe ev sahipliği yaptığı ve insanlara da fayda sağladığı görüldü. Bu bölgelere komşu alanlarda da balık nüfusu arttığı için civar bölgelerde gıda güvencesinin de arttığı belirtildi.

Bilim insanları bu faydaların ancak çok sıkı şekilde korunan alanlardan sağlandığını ve koruma süresinin uzunluğuna göre sağlanan faydanın da arttığını belirtti. Düşük düzeyde korumanın iklim değişikliğine ve gıda güvencesizliğine karşı herhangi bir faydası olmadığını belirten bilim insanları, balık avının kesinlikle yasak olduğu süt düzey koruma alanlarının yakınında balıkçıların gelir düzeyinde artış görüldüğünü de ekledi.

#balıkçılık, #iklimdeğişikliği  #denizkorumaalanları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Her yıl denizde kaybedilen misinalarla dünyanın etrafı 18 kez sarılabilir!
Next post 7 bin yıllık Assos Ören Yeri’nde, 1600 yıllık balık kılçığı ve pulları bulundu