ASOF CARP TÜRKİYE 2022 SPORTİF SAZAN BALIĞI YAKALAMA YARIŞMASI BAŞLADI

Türkiye Sportif Sazan Balığı Yakalama Yarışması Bolu, Gölköy Baraj Gölü’nde başladı.

Merkezi Ankara’da bulunan ve ülkemizin değişik coğrafyalarından 15 üye derneği ile sürdürülebilir balıkçılık, doğa ve çevre konularında çalışmalar yapıp ilgili kurumlar ile birlikte sürekli istişare halinde bulunan ASOF Federasyonu tarafından gerçekleşecek olan yarışmaya ülkemizin değişik illerinden 29 Takım ve 110 sportif olta balıkçısı katılım sağlıyor. 

İLK YARIŞMA 2009 YILINDA YAPILMIŞTI

14 yıldır süregelen ve gelenekleşen yarışma her zaman olduğu gibi yine Bolu, Gölköy Baraj Gölü’nde gerçekleşecek.

YARIŞMA IYAFA 2022 ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA GERÇEKLEŞECEK

2 – 8 Ekim 2022 tarihleri arasında Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiricilik Yılı (IYAFA 2022) Etkinlikleri kapsamında ASOF tarafından düzenlenecek olan yarışmada yakalanan balıklardan uygun bulunanlar Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Gölköy Su Ürünleri Üretim İstasyonu’na üretimde kullanılmak üzere anaç balık olmak üzere nakledilecek ve onlardan üretilecek yavrular ülkemiz genelindeki göl, gölet ve barajlara bırakılacak.

ÜLKEMİZİ YURT DIŞINDA TEMSİL EDEN TAKIMLAR BOLU’DA

Yazılı ve görsel basın ile sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla ülkemizden ve sportif balıkçılığın rağbet gördüğü diğer ülkelerden yakından takip edilen yarışmaya değişik illerden 29 Takım katılım sağlıyor ve yarışma canlı olarak ta ASOF sayfasından izlenebiliyor.

Ülkemizde hızla gelişen ve turizm açısından ciddi bir yere gelen Sportif Olta Balıkçılığını tanıtarak, sevdirmek ve gelişmesine katkı verip özendirmek üzere yürürlükte bulunan mevcut kanun ve tebliğ kuralları çerçevesinde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinli, T.C Bolu Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, T.C. Bolu Belediyesi Başkanlığı, DSİ Bolu Şube Müdürlüğü ile birçok firma tarafından desteklenerek her yıl geleneksel olarak düzenlenip dereceye girenlere ödüllerin verildiği ASOF Türkiye 2022 Sportif Sazan Balığı Yakalama Yarışması kesintisiz 124 sürecek ve her yıl olduğu gibi bu yılda ciddi çekişmelere sahne olacak.

Ülkemizi yurt dışındaki yarışmalarda da temsil eden birçok sporcunun yer aldığı takımlar çekilecek iki aşamalı kura sonrasında yarışma yerlerini belirleyip aralarında en az 70’şer metre mesafe ile kamplarını kuracaklar.

En büyük ve en çok balığı yakalayıp görevlilerce ölçümü yapıldıktan sonra öldürmeden suya bırakarak birinci olmaya çalışacak ekipler balığa ve doğaya en az zarar veren sportif balıkçılık ekipmanlarıyla yarışmaya katılmak zorundalar.  

Bolu İl Tarım ve Oman Müdürlüğü’nden görevli personel ve ASOF Hakemleri kontrolünde gerçekleşecek olan yarışmada ciddi kurallar var ve uymayan takımlar ile sporcular yarışmadan diskalifiye oluyor.

Ülkemizin doğal güzellikleri ve yaşanabilir doğal hayatına dikkat çekerek katkı sağlamaya çalıştıklarını belirten ASOF Başkanı M. Serkan İnanç yarışma ile ilgili şunları söyledi:

“Herkes tarafından da bilindiği üzere ASOF’un öncelikli amacı sürdürülebilirliktir. Biz yıllardır Bolu ilimizde ilgili kurum ve kuruluşlarımızın da desteği sayesinde yapmış olduğumuz bu yarışma ile öldürmek değil de yaşatmanın ve sürdürülebilirliğin önemini anlatmaya çalışıyoruz.

Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından da 2022 yılı Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı ilan edilmişti. Gölköy Baraj’ında düzenlenecek bu yarışma T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızca bu etkinlikler kapsamına alındı.

Yakalanan balıklardan uygun olanlar Gölköy Üretim Tesisinde anaç balık olarak değerlendirilip onlardan doğan yavrular önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki göl, gölet ve barajlara yavru balık olarak bırakılacak. Bu vesileyle hem ticari balıkçılığa hem de sportif balıkçılığa katkı sağlayacak bir yarışmayı düzenleyecek olmak bizleri fazlası ile mutlu etmektedir.

Bolu, biz olta balıkçıları için tabir yerinde ise tam bir cennet. ASOF olarak yılın 360 günü ilgili kurumlarımızın yanında olup yasa dışı avcılığın engellenmesine imkânlarımız ölçüsünde destek olurken, geriye kalan 5 – 6 günde de bu çabalarımızın biz doğa âşıklarına ve ardımızdan gelecek yeni nesillere neler kazandırdığını görsel olarak kamuoyu ile paylaşmak için yarışmayı düzenliyoruz.

Geçtiğimiz senelerdeki yarışmalardan da anlaşılacağı üzere Gölköy Baraj Gölü ülkemizdeki sportif olta balıkçılığı yapılabilecek en değerli sahaların başında geliyor. Bunu düzenlenen yarışmalar ile hem ülkemizdeki hem de yurt dışındaki tüm sportif balıkçılar bizzat yarışarak ya da canlı yayınlarımızı izleyerek görüyor.

En son 2021 yılında 26 Takım ile gerçekleşen yarışmada toplamda 423 Kg Sazan Balığı yakalanarak fotoğraflanıp ölçümü yapıldıktan sonra tekrar suya bırakılmıştı.

Bolu Gölköy Barajı’nda 2009 yılında başlayan ve günümüze kadar süre gelen ve her geçen gün yükselen bir grafik var. Bu da biz sportif olta balıkçılarını çok mutlu ediyor. Yarışma harici günlerde avlanmaya gelerek çok büyük balıkları Gölköy Barajı’ndan alıp götürenleri de görüp üzülüyoruz ama gelecekten umudumuzu hiç kaybetmiyoruz. 

Yarışma süresince Gölköy Baraj Gölü’nde Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ gereği yarışmacılar haricinde olta balıkçılığına müsaade edilmeyecek.

Yarışmaya yine çok fazla müracaat oldu. Bolu ilimizden de 1 takımımız mevcut. Şartlarımıza uyan, yönetim kurulumuzun belirlediği 29 Takımı bu sene yarışmaya alabiliyoruz. Ülkemizin değişik illerinden ve neredeyse tamamına yakını illerindeki dernekleri temsilen Bolu’da yarışacak toplamda ASOF’tan lisanslı 110 yarışmacı olacak. .

Bu takımların birçoğu ülkemizi yurt dışındaki yarışmalarda da temsil edip bayrağımızı dalgalandıran ve sportif balıkçılık konusunda ciddi tecrübeye sahip sporculardan oluşuyor.

Tüm takımlarımıza şimdiden başarılar dilerken bu anlamlı yarışmaya katkı sağlayan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara da çok teşekkür ediyoruz. ” Kaynak ozgurbolu

About Post Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Previous post ASOF CARP TÜRKİYE 2021 Yarışmasında Gölköy Barajı’na diktiğimiz fidan büyümeye devam ediyor.
Next post EKODOSD’tan balıkçılara “olta iğnesi” uyarısı