Atlantik’in derinlerindeki keşif gezisinde ‘mavi ve yapışkan’ bir canlı bulundu

Bilim insanları gizemli hayvan üzerinde kafa yoruyor

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden (NOAA) araştırmacılar, Atlantik Okyanusu’nda çıktıkları son keşif gezisinde ne olduğu anlaşılamayan ilginç bir hayvanla karşılaştı.

Okeanos Explorer (Okyanus Gezgini) adlı keşif gemisiyle dolaşan araştırmacılar, üzerinde ufak çıkıntıları olan ve mavi bir topu andıran yumuşak deniz canlısını kayda aldı.

NOAA’nın Okyanusun Keşfi biriminin resmi Twitter hesabından yayımlanan görüntülerde deniz canlısının iki bireyi yer aldı. Görüntülenen ilk canlı top gibi yuvarlak bir şekil almıştı. İkincisiyse düzleşmiş ve deniz tabanına yayılmış haldeydi.

Keşif, ABD’ye bağlı Virjin Adaları’ndan biri olan St. Croix açıklarında yapıldı.

Kamera kayıtlarının paylaşıldığı Twitter gönderisinde araştırmacılar, “Okeanos’un son gizemini duydunuz mu?” ifadelerine yer verdi:

St. Croix açıklarında bu ‘mavi, yapışkan’ hayvan birçok kez görüldü. Bilim insanları çok şaşırdı. Bunun yumuşak mercan, sünger veya tulumlu olabileceğini düşünüyor. Ancak kesinlikle bir kayaç değil.

Yumuşak mercanlar adından da anlaşılacağı üzere yumuşak gövdeleriyle öne çıkıyor.

Süngerler de yiyeceklerini sudan süzmelerine olanak tanıyan gözenekli gövdelere sahip olduğu için ihtimaller arasında.

Latince adı Turnicata olan tulumlular ise boyları 2-3 santimetre olan, kutuplardan ekvatora kadar birçok okyanusta yaşayabilen omurgasızlar.

Öte yandan, araştırma ekibi görüntülenen bu canlılardan bir örnek alana ve onu laboratuvarda inceleyene kadar gizemin devam edeceği belirtiliyor..

Okeanos Explorer, deniz tabanını haritalamak ve jeolojik özellikleri araştırmanın yanı sıra buradaki yaban hayatını gözlemlemekle görevli.

Atlantik’in büyük ölçüde keşfedilmeden kalan derinliklerini araştıran gemi, orada bilinmeyen, gizemli hayvanları keşfetme yolunda ilerliyor.

Keşif gezilerinden elde edilen görüntüler, Okyanusun Keşfi biriminin internet sitesinde yayımlanıyor.

kaynak Independent Türkçe, CNETNOAA

Derleyen: Çağla Üren

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post IIPFC – Istanbul International Pike Fishing Cup 7-8-9 Ekim 2022 tarihlerinde İstanbul Terkos Gölünde gerçekleştirilecektir.
Next post Hatay’daki balık ölümlerinin sebebi anlaşıldı