Akdeniz’de denizanası yoğunluğu tedirgin ediyor! ‘Balık azaldı, denizanaları çoğaldı’

Akdenizde denizanası yoğunluğu tedirgin ediyor Balık azaldı, denizanaları çoğaldı

Doğu Akdeniz kıyılarında yoğun şekilde görülmeye başlanan denizanaları tedirgin etmeye başlarken, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, iklim değişikliği ve aşırı balıkçılık nedeniyle Akdeniz’de balık popülasyonunun azaldığını, bu nedenle artan besinlerin denizanaları tarafından tüketilmesi sonucu yoğunluğun yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Ayas, “Üzerinde batıcı, yakıcı hücreler var. Bu hücreler elinize değdiğinde yakıcı bir etki yaratabilir. Kesinlikle dokunmamak gerekir. Bu yıl önceki senelere göre çok daha fazla denizanası sahillerde görülmeye başlandı” dedi.

 Doğu Akdeniz kıyılarında yoğun şekilde görülmeye başlanan denizanaları hem insan sağlığı hem de balıkçılık açısından büyük tehdit oluşturmaya başladı. Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama gibi klinik etkiler ortaya çıkan denizanaları balıkçı ağlarını doldurdu. Her ağda 50’den fazla Denizanası çıktığı belirtilirken Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Deniz Ayas, uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ayas, özellikle iklim değişikliği ve aşırı balıkçılığın türün artışını etkilediğini söyledi.

‘YAKICI ETKİ BIRAKABİLİYOR’

Zehirli bir tür olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ayas, “Ekim aylarında balıkçıların ağlarında çıkmaya başladı. ‘Rhopilema Nomadica’ adından denizanası türü bu. 1970’ten bu yana Akdeniz’de görülen Kızıldeniz kökenli bir canlı. Zehirli bir tür. Üzerinde batıcı, yakıcı hücreler var. Bu hücreler elinize değdiğinde yakıcı bir etki yaratabilir. Geçtiğimiz yıl Lübnan ve İsrail kıyılarında sıkça görüldü. Her sonbaharda ve kış mevsiminde ülkemizin körfezlerinde popülasyonlar oluşturabiliyor. İklim değişikliği ve çoğalan balıkçılık faaliyetleri nedeniyle artan besinlerin denizanaları tarafından tüketilmesi türün artışına neden olabilecek faktörlerden biri. İyi beslenen denizanalarının yoğunluğu her geçen yıl artarak devam ediyor. Bu yıl önceki senelere göre çok daha fazla denizanası sahillerde görülmeye başlandı” dedi. Mustafa ERCAN – Soner AYDIN / MERSİN (DHA) kaynak hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Özel oltasıyla kıskaçlı balık yakaladı
Next post Fransız aktör Gerard Depardieu, İstanbul’da balıkçı teknesinde yaşayacak