Su taşıyarak göletlerini yüzde 100 doldurdular

Eskişehir’de hem yağışların etkisi, hem de çiftçinin yaklaşık 2 bin 500 metre uzaklıktaki dereden kurduğu boru sistemiyle taşınan yağmur suyu, Beyaz Altın Göleti’ni yüzde 100 doldurdu. Yaklaşık 1 milyon 200 bin ton su ile dolan 42 metre derinliğindeki gölet, geçen seneyi kurak geçiren çiftçinin yüzünü güldürdü.

Su taşıyarak göletlerini yüzde 100 doldurdular - 1

ÇİFTÇİLER TAKVİYE BORUSU ÇEKTİ

Kış ayı boyunca yoğun yağış alan Eskişehir’de çiftçinin yüzü gülüyor.

Beyaz Altın Mahallesi’nde bulunan 42 metre derinliğindeki gölet, şimdiden yüzde 100’lük doluluk oranına ulaştı.

Tamamı dolu vaziyetteyken 1 milyon 200 bin ton su alan gölet, mahalleli çiftçinin yukarıdaki dereden çektiği takviye borusuyla kısa sürede doldu. 

Su taşıyarak göletlerini yüzde 100 doldurdular - 2

Mahalledeki sulama kooperatifinin ve çiftçilerin çabası ve duyarlılığı sayesinde kurulan su aktarım sistemiyle birlikte yağmur sularının da biriktiği gölet, 2021 yazını kurak geçiren çiftçi için büyük umut oldu.

Su taşıyarak göletlerini yüzde 100 doldurdular - 3

“GEÇEN SENE SUSUZLUĞUN ÇOK SIKINTISINI ÇEKTİK”

Yağışların çok olmasıyla göletteki doluluğun mutlu ettiğini ifade eden çiftçi Mustafa Erdem, bereketli bir sezon beklediklerini söyledi.

Tarıma verilecek destekle daha iyi kazanacaklarını belirten Erdem, “Geçen sene susuzluğun çok sıkıntısını çektik. Bu seneki durumumuz çok güzel.  Verilerimiz iyi olursa ve tarıma güzel destek verirlerse kazanacağız. Durmak yok çalışmaya devam” dedi.

Su taşıyarak göletlerini yüzde 100 doldurdular - 4

2 BİN 500 METREDEN BORUYLA YAĞMUR SUYUNU TAŞIDILAR

Yaklaşık 2 bin 500 metre uzaklıktaki dereden boru sistemiyle yağmur suyunu gölete taşıdıklarını belirten Beyaz Altın Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Şevket Kenar, geçtiğimiz yıla göre 2 kat doluluk oranına ulaştıklarını belirtti.

Kendi imkânlarıyla yaptıkları sistemle göleti daha kolay doldurduklarını belirten Kenar, “Geçen sene suyumuz şuan olanın yarısı kadardı. Su olmadığı için geçen sene yeşillik ekemedik. Mecbur arpa ve buğday ektik. Bu sene suyumuz doldu” dedi.

Su taşıyarak göletlerini yüzde 100 doldurdular - 5

Mahalledeki çiftçilerin birlik ve beraberlik içinde çalışarak kooperatif kurduğunu ve suya sahip çıktıklarını belirten Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, su miktarının daha da artmasını beklediklerini söyledi.

Su taşıyarak göletlerini yüzde 100 doldurdular - 6

Nisan yağmurlarıyla çiftçinin yüzünün daha fazla güleceğini belirten Buluşan, şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz yıl olan kuraklık bütün üreticilerimiz için büyük bir sıkıntıydı. Yaklaşık 2 bin 500 metre uzaktaki dağda akan dereden akan suyu kooperatif kendi imkânlarıyla buraya kadar ulaştı. Tabii ki Yukarı Kartal ve Keskin göletlerinde de bu sene doluluk oranı yüksek. Mart sonu Nisan başı olacak toprak gevşemesiyle, yüzeydeki karın eriyip buraya daha da katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Nisan yağmurlarıyla bereketli bir sezon bekliyoruz” kaynak ntv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post İç sularda balık avı yasağı başladı!
Next post Tüm Türk ve İslam Aleminin #BeratKandili Mübarek Olsun