10 BİN METREKARE HAYALET AĞ BAKIRKÖY AÇIKLARINDA YAPILAN ÇALIŞMA İLE DENİZDEN ÇIKARILDI

“Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında, çevre haftası nedeniyle yapılan etkinlikte İstanbul Bakırköy açıklarından yaklaşık 10 bin metrekare hayalet ağ çıkarıldı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de su ürünleri avcılığı sırasında zemin yapısı, hava koşulları, av araçları çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlerde veya iç sularda terkedilmiş hayalet ağ olarak da bilinen av araçları, ekosistemde ve biyolojik çeşitlilik üzerinde ciddi tahribat meydana getiriyor. Bu ağlar, su canlılarının ölümüne ve üretilecek su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden oluyor.​

2014 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında, çevre haftası nedeniyle yapılan etkinlikte İstanbul Bakırköy açıklarından yaklaşık 10 bin metrekare ağ çıkarıldı.

07 Haziran 2023 günü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan etkinliğe; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı Deniz Zabıta Amirliği, Yeşilköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanlığı ve Kınalıada Su Ürünleri Kooperatifi Başkanlığı da katıldı.

Projenin sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması açısından önemli olduğunu dile getiren İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Denizlerimizde çeşitli sebeplerden dolayı terk edilmiş olan ağlar kirliliğe sebep olmaktadır. Bu ağlara kapılan deniz canlıları ölüyor. Bu ağlar deniz ekosisteminde ciddi zararlar meydana getirmektedir. 2014 yılından bugüne kadar 5 milyon metrekare alanı taradık ve 334 bin 70 metrekare ağı denizlerden aldık. Balıkçılarımızla anketler yaparak dalgıçlarımızla ağların yerini tespit ediyoruz. Bu bilgileri bir havuzda toplayıp sonra operasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke sularının hayalet ağlardan temizlenmesi amacıyla hayata geçirdiği çalışmalarla şimdiye kadar 103 milyon metrekare alanı tarayarak yaklaşık 800 bin metrekare ağı sulardan çıkardı, 2,5 milyon civarında su canlısının ağlara takılarak ölmesini engelledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de su ürünleri avcılığı sırasında zemin yapısı, hava koşulları, av araçları çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlerde veya iç sularda terkedilmiş “hayalet ağlar” olarak da bilinen av araçları, ekosistemde ve biyolojik çeşitlilik üzerinde ciddi tahribat meydana getiriyor. Bu ağlar, su canlılarının ölümüne ve üretilecek su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden oluyor.​

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Tırıvırı ile balık avı yapan 1 şahıs hakkında cezai işlem yapıldı
Next post Bu 3 balık türü sadece denizi olmayan Konya’da yaşıyor