106 yıllık batıklar The New York Times’a haber oldu

Çanakkale Savaşı’ndan kalma 106 yıllık batık gemiler, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı adıyla dalış turizmine açılacak. 14 ayrı dalış noktası olan sualtı parkı, Amerikan gazetesi The New York Times’a da konu oldu.

106 yıllık batıklar The New York Times’a haber oldu

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, 106 yıl önce batan yabancı savaş gemilerinin envanterinin oluşturulmasıyla ortaya çıkacak Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı dalış turizmine açılacak.

Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz zırhlısı HMS Majestic’in de içinde olduğu 14 farklı dalış noktasının, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda dalış turizmine açılması planlanıyor.

Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı dalış noktaları; ‘HMS Majestic’, ‘Ertuğrul Koyu Massena ve Saghalien gemi kalıntıları’, ‘Helles Barçları’, ‘Tekke Koyu (W Beach) batıkları’, ‘Arıburnu Barç’, ‘Küçükkemikli Barçları’, ‘Arıburnu Layter’, ‘Lundy’, ‘HMS Louıs’, ‘S.S. Milo’, ‘Tuzla’, ‘Denizaltı Mania Ağı’, ‘Bebek Kayalıkları’ ve HMS Trıumph’tan oluşacak.

İlk inceleme 27 Mayıs 1915’te Seddülbahir açıklarında Alman U-21 denizaltısı tarafından batırılan 120 metre uzunluğundaki İngiliz zırhlısı ‘HMS Majestic’ batığında yapıldı. 24 metre derinlikteki batık gemi, üzerinde halen top mermilerinin bulunduğu görüntülendi. Batığın dalış turizmi için tehlike oluşturup oluşturmadığı yönünde araştırmalar yapıldı. Dalış turizmine açılacak ilk batık, İngiliz Kraliyet Donanması’na ait ‘HMS Majestic zırhlısı olacak.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca yürütülen Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, The New York Times gazetesine de konu oldu. Dün gazetede yayınlanan haberde, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı hakkında bilgi verildi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Dünyada 1’inci Dünya Savaşı temalı bir sualtı parkı ilk defa oluşturuyoruz. Ve suyun altındaki tarihsel önemi olan batıkları hem sportif dalışlara hem teknik hem de turistik amaçlı dalışlara açıyoruz.

Projemizin de esası suyun altındaki yatan tarihi gün yüzüne çıkarmak ve dünya dalış camiasının da hizmetine sunmak. Bununla alakalı Milli Savunma Bakanlığımız ve askeri yetkililerle konuştuk. Daha sonra da burada TÜBİTAK’la k teknik detayı çalıştık. Ortaya sualtı parkı çıktı” dedi.

“SUYUN ALTINDA BİR TARİH YATIYOR”

Ekim ayında çok büyük bir tanıtımla burayı dünyaya duyurmuş olacaklarını kaydeden Kaşdemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Çanakkale en önemli dalış destinasyonlarından biri olacak. İnsanlar suyun altına daldığı zaman 1’inci Dünya Savaşı sırasında batan tekneleri, gemileri görmüş olacak. Bunların hepsinin de bir hikayesi var.

Dünyanın birçok dalış noktasında, birtakım şeyler sonradan batırılır ve dalış merkezi oluşturulur. Bunların hepsi doğal batıklar, tarihi var, geçmişi var, gerçekliği ve hepsinin de bir hikayesi var. Dalışa meraklı olan kişiler de hikayesi olan bu tarihi batıklara dalmayı büyük bir merakla bekliyor.”

“Bu ay sonunda bitirmiş olacağız. Ve dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi olmuş olacağız. Amacımız; en az yılda 20-30 bin dalgıcı buraya getirip daldırmak. Hem tanıtım amaçlı hem tarihsel gerçekleri ön plana çıkaran dalışlar hem de turizmden pay almak amaçlı bir çalışma oldu. Bütün dalış meraklılarını Çanakkale’ye davet ediyoruz. Onları suyun altında bekleyen büyük bir tarih var. Çanakkale’de suyun altında tam bir tarih yatıyor.” (DHA) KAYNAK SÖZCÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post 44 yıldır insanları eğlendiren balina kafasını defalarca cama vurdu
Next post ASOF – AOSB 5. SPORTİF SAZAN BALIĞI YAKALAMA YARIŞMASI YAPILDI