İMAMOĞLU: “BALIK OLMAZSA BALIKÇILIK OLMAZ, O ZAMAN ÖNCE DENİZLERİ KORUMAMIZ LAZIM”

DCIM\100MEDIA\DJI_0747.JPG

Haber: EDDA SÖNMEZ / Kamera: ADEM KARABAYIR 

Balıkçıların sorunlarını dinlemek üzere 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda demir alan CHP Gemisi, bugün 15’inci durağı olan İstanbul’daydı. Rumeli Kavağı’ndan Sarıyer’e hareket eden gemide CHP milletvekilleriyle birlikte balıkçıların sorunlarını dinleyen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Balık olmazsa balıkçılık olmaz. O zaman önce denizleri korumamız lazım” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla balıkçıların sorunlarını dinlemek üzere 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Artvin’in Hopa ilçesinden hareket eden gemi, geçtiği 14 durağın ardından bugün İstanbul’a geldi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Antalya’nın Manavgat ilçesi ile Muğla’nın Marmaris ilçesindeki yangın bölgelerinde inceleme yapmak için programını değiştirmesi üzerine katılamadığı programa, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ile Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç katıldı.

Heyet, Rumeli Kavağı’ndan hareket ederek Sarıyer’e giden gemide balıkçılalar ve balıkçı kooperatiflerinin temsilcileri ile görüşerek sorunlarını dinledi.

Geminin hareket etmesinden önce İBB Başkanı İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu, Barış Karadeniz ve Şükrü Genç, birer konuşma yaptı. Ekrem İmamoğlu, konuşmasında; Karadeniz’in en kuzeyinden başlayıp Akdeniz’in en güney kısmına kadar bütün sahili gezerek balıkçıların dinlemesi ve burada bir envanter çıkartılmasının muazzam bir iş olduğunu söyledi. CHP Sinop Milletvekili Karadeniz’in başında olduğu bu organizasyonun sonunda konunun bir rapor halinde TBMM’ye de sunulacağını anımsatan İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“DENİZLERDE BALIK OLACAK Kİ BALIKÇILIK OLSUN”

“Başta denizlerde balık olacak ki balıkçılık olsun. Balık olmazsa balıkçılık olmaz. O zaman önce denizleri korumamız lazım. Denizlere bir canlı gözüyle bakıp onun her anını koruyup kollamamız lazım. Biz de İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili birimlerimizle hem amatör balıkçının hem de özellikle su hali üzerinden, Gürpınar’daki su halimiz üzerinden de birçok konuda yardımcı olmaya, sektörü desteklemeye çalıştık.

Belki de ilk defa bu zor günleri atlatması için bin 200’ün üzerinde kayıtlı amatör balıkçımıza destek paketi sunduk; bu desteklerimiz devam edecek. Su ürünlerini önemsedik ve burada su ürünlerinin işlenmesinden tutun bazı harçların, vergilerin azaltılması ve bunların bir düzene koyulması noktasında da gerçekten düzeyli ve düzenli bir su ürünleri hali var ettik. Bu tümüyle doğayla ilgili bir mesele. Aynen bugün hepimizin çok canını yakan ve ülkemizin her bir tarafında ne yazık ki yangınlarla beraber kaybettiğimiz ormanlarımız, canlarımız var, insanımız var, Allahtan rahmet diliyorum. Bunların sebepleri, aslında doğayla iyi geçinmemeyle başlıyor. Dünyanın birinci sorunudur; küresel ısınma, iklim değişikliği ve gerçekten dünyanın büyük ve gelişmiş ülkeleri bu meseleye büyük kaynaklar aktarıyor. O bakımdan her ne işi yapıyorsak yapalım, doğayı korumak ve korunmasını sağlamak, bir nevi onu gözetlemek hepimizin sorumluluğudur.”

“DOĞAYLA KAVGA EDEREK SÜREÇLERİ YÜRÜTTÜKLERİNİ ZANNEDİYORLAR”

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu da Akdeniz’de çıkan yangınlarla ilgili olarak, “Bizleri yönetmek için yetki verdiklerimiz, ne yazık ki bu güzel memleketimize, doğamıza, ormanımıza barış içinde hep birlikte gelişmek, geliştirmek, büyümek yerine doğayla da kavga ederek süreçleri yürüttüklerini zannediyorlar” dedi. Sorunların çözümünün, öncelikle muhataplarıyla birlikte tespitinden geçtiğini dile getiren Kaftancıoğlu, bu nedenle CHP Gemisi projesinin çok doğru ve güzel bir örnek olduğunu dile getirdi.

“HERKESİN SORUNLARI AYNI, DENİZLERİMİZ ÇOK KİRLİ”

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de şunları söyledi:

“Artvin’den başlayan ve 28 ili kapsayan programın İstanbul ayağındayız. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkenin bir balıkçılık ve denizcilik bakanlığı yok. Biz bu meseleyi siyaset üstü görüyoruz. Bu denizler hepimizin. Hopa’dan başladık, buraya kadar bütün balıkçılar da bizimle. Bizi yalnız bırakmadılar. Sahipsiz kalan, bir meslek tanımları dahi olmayan balıkçılarımızın her daim yanında olduğumuzu söylüyoruz. Balıkçıların sorunlarını Meclis’te dile getirecek bir rapor hazırlayacağız. Balıkçılarımız dışında bu sektörde çok insanımız var. Tornacısı var, boyacısı var, fabrikası var; üniversitelerimiz, enstitülerimiz var. Herkesle bir araya geliyoruz. Herkesin sorunu aynı, denizlerimiz çok kirli. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizin balıkçılıkta bir numara olmasını sağlamalıyız”.

“MASA BAŞINDA ALINAN KARARLARLA BU ÜLKE YÖNETİLEMEZ”

“Talimatlarla, yukarıdan masa başında alınan kararlarla bu ülke yönetilemez” diyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bu işin sorumlusu, problemleri en çok yaşayan balıkçılar. Reisinden tayfasına, ağı atıp toplayanlara kadar onların katılımı ile sorunların tespit edilmesi gerekir. Bunun bir yasaya dönüştürülmesi gerekir. Birlikte bunu yapmalıyız” dedi.

kaynak anka

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Kıyıdan 5 metre uzaklıkta, 1 metre derinlikte zehirli aslan balığı
Next post Yavru caretta carettalar yangının dumanından yönünü bulamadı