Kızıldeniz’den, Akdeniz’e göçen balık türü 65’e çıktı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı’nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’i istila eden balık türü sayısının, 2 türün daha katılımıyla 65’e yükseldiğini söyledi.

Kızıldeniz'den, Akdeniz'e göçen balık türü 65'e çıktı - 1

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı’ndaki genişletme daraltma çalışmalarıyla Kızıldeniz’deki balık popülasyonundan bazı türlerin Akdeniz’e geçiş yaptığını söyledi. Akdeniz’deki egzotik göçlerin hem Atlas Okyanusu’ndan hem Kızıldeniz’den geldiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, türler arasında balon ve aslan balığının da yerel balık türleri üzerinde baskı kurduğunu, yavrularını avladığını hatırlatarak, “Balon balıkları ahtapotları yavruyken avlıyor. Bu nedenle ahtapotların sayısında hızla düşüş var. Aslan balıkları ise lagos ve orfozlara yaşam şansı vermiyor” dedi.

Kızıldeniz'den, Akdeniz'e göçen balık türü 65'e çıktı - 2

AKDENİZ’DE 65 OLDU

Kıyılarda vatandaşların genelde balon balığıyla karşılaştığını, zaman zaman zehirlenme vakaları yaşandığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Gökoğlu, “Zehirli olanlar arasında balon balığı dışında aslan balıkları, denizkestanesi türü var. Antalya Körfezi’nde tespit ettiğimiz, göç ederek gelen balık türü 65 oldu. Kızıldeniz’den gelip, sularımızı işgal ettiler ve baskın tür oldular” dedi.

Kızıldeniz'den, Akdeniz'e göçen balık türü 65'e çıktı - 3

Son dalışında, mağara balığı olarak bilinen pemperis sürüsünü görüntülediklerini anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, “Mağara balığı da Kızıldeniz göçmeni bir balık türü. İki çeşidinin Antalya’da yaşadığını belirledik. Belirlenen bu türlerle birlikte Kızıldeniz’den göçüp bölgeye yerleşen balık türü sayısı 65 oldu. Bu türler bizim tespit ettiklerimiz. Rakamsal veriler bunun üstünde de olabilir” diye konuştu.

Kızıldeniz'den, Akdeniz'e göçen balık türü 65'e çıktı - 4

BALON BALIKLARI AHTAPOTLARI YOK ETTİ

Kızıldeniz’den göçlerin hızla devam edeceğini ve tropikleşmenin süreceğini hatırlatan Prof. Dr. Gökoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 

“Bu türler yerel su altı yaşamını da tehdit ediyor. Özellikle balon balıkları ahtapotları henüz yavruyken avlıyor. Su altında ahtapotlar yok denilecek kadar azaldı. Aslan balıkları da aynı şekilde kayalık bölgeleri ev olarak bilen lagos ve orfozu avlıyor tüketiyor. Onların yaşam alanlarını kısıtlayıp besin zincirlerini kırıyor” diye konuştu.

Kızıldeniz'den, Akdeniz'e göçen balık türü 65'e çıktı - 5
Kızıldeniz'den, Akdeniz'e göçen balık türü 65'e çıktı - 6
Kızıldeniz'den, Akdeniz'e göçen balık türü 65'e çıktı - 7
Kızıldeniz'den, Akdeniz'e göçen balık türü 65'e çıktı - 8

KAYNAK NTV

About Post Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Previous post Bakan Pakdemirli ‘hayalet ağlara’ dikkat çekmek için Marmara Denizi’nde özel dalış gerçekleştirdi
Next post Bazamir Deresi 30 yıl sonra ikinci kez kurudu