Balıkesir’de Gönen Çayı siyah akıyor!

“Çayda 14 farklı balık türünün yaşadığı söyleniyor ama maalesef bu çayda değil 14, 2 balık türünün yaşadığına inanmak bile gerçekten çok zor. Bu kirlilik çayda yaşayan canlıların da neslinin hızlı bir şekilde tükenmesine yol açıyor”

Gönen Çayı siyah akıyor

Gönen Çayı kirlilik nedeniyle simsiyah oldu. GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Mutlu, birçok sanayi kuruluşunun arıtma tesisini çalıştırmadan atıklarını çaya deşarj ettiğini belirtiyor. Marmara Denizi’ne dökülen çay için girişimler gerçekleşse de henüz bir temizlik ya da önlem söz konusu değil. Vatandaşlar Gönen Çayı’nın görüntüsünden tedirgin olurken aynı zamanda burada uygulanacak çözümler ve yol haritası hakkında da bilgi sahibi olmak istiyor.

Balıkesir’deki Gönen Çayı, Kaz Dağları’ndan doğup, Erdek Körfezi’nde dökülüyor. Buradan Marmara Denizi’ne ulaşan çayın hali görenlerin içini sızlatıyor. Yaklaşık 134 kilometrelik Gönen Çayı’nın rengi atıklar nedeniyle siyaha büründü. Kirlilikten siyaha dönen çayın müsilaj ile mücadele eden Marmara Denizi’ne akması ise sorunlar zinciri oluşturuyor.

1.jpg

‘ONLARCA SANAYİ KURULUŞU ATIK TESİSLERİNİ ÇALIŞTIRMADAN…’

GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, “Kaz Dağları’ndan doğan Gönen Çayı’nın denize döküldüğü Misakça deltası üzerindeyiz. Gönen Çayı’nın kirleticilerinin başında, Gönen Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar geliyor. 

Jelatin fabrikası, deri fabrikaları, yenilenebilir enerji işletmesi atıklarını arıtmadan Gönen Çayı’na veriyorlar. Onlarca sanayi kuruluşu atık tesislerini çalıştırmadan atıklarını Gönen Çayı’na deşarj ettikleri için çay hızlı bir şekilde kirleniyor. Buradan, Misakça’dan da Gönen Çayı Marmara Denizi’ne dökülüyor. Maalesef bu kirliliğin önüne geçilmek için bazı çalışmalar yapılsa da yeterli gelmiyor” dedi.

2.jpg

‘SU İZLEME NOKTALARI YERLEŞTİRİLMESİ DÜŞÜNÜLÜYORDU’

2017 yılında Gönen Deltası Sulak Alan Eylem Planı’nın hazırlandığını belirten Mutlu, “Su kalitesini artırmak için belirli bölgelere su izleme noktaları yerleştirilmesi düşünülüyordu.

Yine bunun yanında arıtma tesisi olmayan fabrikalara arıtma tesisi kurulması ve bunların çalıştırılmasının gereği üzerinde duruldu 2017’de yapılan toplantıda ama 2017’den bugüne kadar çevre derneklerinin de üyesi olduğu bu yürütme kuruluna toplantı yapılıp yapılmadığı, bu konuda bir faaliyet yürütülüp yürütülmediğini de maalesef bilmiyoruz.

3.jpg

‘ÇAYLA BİRLİKTE MARMARA DENİZİ DE YOK OLMAYA GİDİYOR’

Gerekli çalışmalar yapılmış olsaydı, kirleticilerin engellenmesine yönelik gerekli adımlar atılsaydı bu çay bugün bu halde olmazdı. 

Maalesef fabrikalar atıklarını arıtmadan çaya boşaltmakta. Çayla birlikte Marmara Denizi de hızla yok olmaya doğru gitmektedir. Biz ilgililerden 2017 yılında yapılan Gönen Deltası Sulak Alan Eylem Planı çalışmalarını kamuoyuna, basına açıklanmasını istiyoruz. Bugüne kadar ne gibi çalışmalar yapıldı? Bu 5 yıllık bir plandı. Bu planın sonunda gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığını bilmekte çevre örgütleri ve halk olarak bizim en doğal hakkımız. Bunu takip etmek de görevimiz” diye konuştu.

4.jpg

‘BU ÇAYDA 14 DEĞİL 2 BALIK TÜRÜNÜN YAŞADIĞINA İNANMAK BİLE ZOR’

Gönen Çayı’ndaki canlı popülasyonu ve balık çeşitliliği konularına da değinen Mutlu, “Çayda 14 farklı balık türünün yaşadığı söyleniyor ama maalesef bu çayda değil 14, 2 balık türünün yaşadığına inanmak bile gerçekten çok zor. Bu kirlilik çayda yaşayan canlıların da neslinin hızlı bir şekilde tükenmesine yol açıyor” ifadelerini kullandı. kaynak karar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Bingöl’de kuraklık balıkları da vurdu, yüzlercesi telef oldu
Next post Bakan Pakdemirli ‘hayalet ağlara’ dikkat çekmek için Marmara Denizi’nde özel dalış gerçekleştirdi