500 yıllık gelenek! Avlanma teknikleri inanılmaz

Belçika’nın kuzey batı sahilinde, oldukça az kişi tarafından bilinen ve günümüzde de az kişi tarafından uygulanan bir gelenek bulunuyor. Bu bölgedeki bir grup insan, geçimini bu eski gelenek sayesinde sağlıyor.

Derleme - Gonca Kocabaş

Derleme – Gonca Kocabaş  Burada at üstünde karides avcılığı yapmak oldukça yaygın bir gelenek. Bunu yapmak için balıkçılar, ağlarını at sırtındayken arkalarından sürüklerler ve kumdan karidesleri toplamaya çalışırlar.

2

Belçika atları bu gelenek için özel eğitimden geçiyor ve karidesleri yakalamak için özel malzemeler kullanılıyor. Bu gelenek yıllar içinde gelişti. Balıkçıların daha konforlu bir  av geçirmeleri için özel kıyafet ve malzemeler kullanılmaya başlanırken, atların boyutları da büyüdü.

Böylelikle daha fazla karides toplamaya başladılar. Karides avı gelgit zamanlarından 1,5 saat önce ve sonra yapılır. Balıkçılar bu zaman diliminde yakaladıkları karidesleri gözden geçirirler, atlarını dinlendirirler ve yakaladıkları istenmeyen deniz canlılarını yeniden geri bırakırlar.

4

Etkinliğin en verimli olduğu zamanlar Nisan’dan Ekim ayına kadar olan zaman dilimidir. Ancak balıkçılar, buz kaplı olmadığı sürece yılın herhangi bir zamanında gelip burada avlanabilirler.

Bu geleneğin bilinmemesinin nedeni, son yüzyıllarda neredeyse yok olmaya yüz tutmuş olmasıdır. 15. yüzyılda, at sırtında karides avcılığı, Fransa , Hollanda ve İngiltere’nin güneyindeki Kuzey Denizi kıyılarında hala uygulanıyordu .

6

Bu aktivite, bir geçim kaynağını da temsil ediyordu. Günümüzde hala devam eden tek bir yer var: Oostduinkerke plajı bu geleneği sürdürmek için doğru özelliklere sahiptir. Bu plaj genellikle gri karides olarak bilinen bir türün doğal yaşam alanıdır.

Bu gelenek, denizlere olan saygı ve yerel halka sağladığı kültürel miras sebebiyle, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde de yer almaktadır. At sırtında karides avcılığı şu anda sadece bu geleneğin yaşatılması için görev alan 15 balıkçı tarafından uygulanmaktadır.

8

Bu 15 balıkçı karides avcılığı geleneğini sürdürmeye devam ediyor fakat bu onlar için gerçek bir gelir kaynağı değil. Bu balıkçıların atlara, balık avına ve denize olan tutkuları en büyük motivasyon kaynakları.

Turistik açıdan bakıldığında, bu gelenek bölgenin en çok tanıtılan aktivitelerinden biridir. Belediye, bu geleneği bir dizi farklı faaliyetle halka tanıtmakta.

10

Karides balıkçılığı, özellikle nisandan ekime kadar halka açık şekilde yapılıyor. Belirli tarihlerde, balık avının ardından taze olarak karides pişiriliyor ve tadımlar düzenleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda kadınlar da bu ekibe katıldılar. Bunun devam etmesi gereken bir gelenek olduğunu savunan insanlar, çocuklarını da eğiterek yanlarına almayı planlıyorlar.

12

Karides mevsimi boyunca ortalama avlanma günde 7 kilogramdır. Balıkçılar her 30 dakikada bir kıyıya gelerek hem atlarını dinlendiriyorlar hem de sepetlerini boşaltıyorlar.

Karidesler çoğunlukla balıkçılar tarafından evlerine götürülüyor. Bazıları o akşam yemeğine eşlik ediyor, bazı karidesler dondurularak saklanıyor bazıları da yerel pazarda satışa çıkıyor. Kaynak Milliyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post 2 gün önce kurtarılan hamile yunusun bu kez cansız bedeni kıyıya vurdu
Next post İstanbul Silivri’de toplu yengeç ölümü: Müsilaj kaynaklı olabilir