UTANMALIYIZ…

GÜNEŞ GÜRSELER

Evet utanmalıyız.

Ben utanıyorum.

Kimden ve neden?

Sadece bizim sorumluluğumuzda olan 11352 km2 alana, 1089 km kıyıya sahip Marmara Denizi’ni açık fosseptiğe dönüştürmemizden utanıyorum.

Ticari değeri olan 127 tür kalıcı balığından sadece mezgit, istavrit gibi birkaç türün kalmasından, ülkemizin su ürünleri üretimine katkısının % 22 den % 4 lere inmesinden utanıyorum.

Bütün bunları da yaklaşık 30 – 35 yılda gerçekleştirme başarımızdan utanıyorum.

Derin deniz deşarjı saplantısından hala vazgeçmemizden utanıyorum.

“Mavi bayrak” avuntusundan utanıyorum.

Kirliliğin önde gelen nedeni olan İstanbul nüfusunu birkaç katına çıkaracak proje dayatmalarından utanıyorum.

Sularında yüzüp, sörf yapıp, balığını yediğim bu zenginliği gelecek nesillere bırakamamaktan utanıyorum. Başarılı olamamaktan utanıyorum. Neden başarılı olamadık?

Başarılı olamadık çünkü, yasal düzenlemeleri uygulayacak ve de geliştirecek çevre bilincine sahip “eko parti” oluşturamadık, “eko politikacı” yetiştiremedik. Tüm politikalar belirlenirken temelinde çevre duyarlılığının olması gerektiğini kabullenemedik ve de bütün bunları yönlendirecek “eko seçmen” olamadık.

Oysa bütün bunların olacağını bilim insanları elli yıldır, çalışmalarıyla, raporlarıyla, makaleleri ile yazdılar, anlattılar.

Siyasilerimiz de ilgi ile dinledi!

Marmara üzerindeki araştırmaları 1952’de başlatan hidrobiyolog İlham Artüz’ü rahmetle anıyorum.

Alt akıntı var, nasıl olsa Karadeniz’e gider safsatası ve Haliç’i gözlerinin rengi gibi yapma iddiası ile pisliği Marmara’ya vererek süreci başlatanlara karşı mücadele eden Prof. Dr. Kriton Curi’yi rahmetle anıyorum.

Bütün olumsuzluklara karşın yılmadan çalışmalarını sürdüren ve “ilgilenenleri” aydınlatmaya çalışan başta Levent ve Bülent Artüz olmak üzere MAREM (http://www.marem.org) ekibimizdeki bilim insanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, utancımı giderme zorluğunda başarılar diliyorum…

GÜNEŞ GÜRSELER

Mail: gunesgurseler@gmail.com

Kaynak Linki = tum-haberler  https://www.tum-haberler.com/makale/utanmaliyiz-1287?fbclid=IwAR0XUtQl2apnCOVzJz_d8rZ7YJDDtExlDMexhsRfS2vgdIM-PYmBHUVlq1Q

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Denizin koşulsuz tanığı: Kirkor Reis
Next post Marmara Denizi’nde en çarpıcı görüntü… Uzman korkutan gerçeğe dikkat çekti!