Su ürünlerinde yeni yetiştiricilik alanları belirlendi

Su ürünlerinde yeni yetiştiricilik alanları belirlendi

Su ürünlerinde, 2023 yılı için 2 milyar dolarlık ihracat hedefine yönelik yeni yetiştiricilik alanları belirlendi. Hatay’da levrek-çipura, Trabzon, Giresun ve Ordu’da Türk somonu üretimine yönelik yetiştiricilik alanları yatırımlara açılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan rapordan yapılan derlemeye göre, Türkiye’de su ürünleri üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre, avcılıkta yüzde 48, yetiştiricilikte yüzde 19, toplamda ise yüzde 33 artarak 837 bin tona yükseldi.

Su ürünlerinde 2023 yılı hedefi olan 2 milyar dolarlık ihracata ulaşılabilmek için yeni potansiyel yetiştiricilik alanları belirlendi.

Hatay’da levrek-çipura, Trabzon, Giresun ve Ordu’da Türk somonu, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Yalova, Tekirdağ, Sinop ve Trabzon’da ise çift kabuklular ile diğer su ürünleri yetiştiriciliğine uygun alanlarda denizi de olumlu yönde etkileyen, su ve çevre dostu canlılar olan kabuklu ve balık üretimine yönelik yeni yetiştiricilik alanlarının yatırımlara açılması planlanıyor.

“Yeni yetiştiricilik alanları kayıt dışılığın önüne geçecek”

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, su ürünlerinde üretimin artmasının ülke ekonomisine katkı sağlayacağına dikkati çekti.

“Planlanan yeni balık yetiştiricilik alanları 2 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. “ ifadesini kullanan Özkaya, şunları kaydetti:

“Ayrıca üretim alanlarının artması istihdama da etki edecektir. Bizim balıkçılarımız zaten canla başla çalışmaya devam ediyor. Su ürünleri mezunlarına da iş imkanları açılmış olacak. Yeni yetiştiricilik alanları kayıt dışılığın da önüne geçmiş olacaktır.” 

Kaynak trthaber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Türkiye’nin gölleri bir bir kuruyor, kimse önüne geçemiyor. Sadece bir ilde 20 gölün 15’i kurudu
Next post Geleneksel kıyı balıkçılığı desteklerinden yararlanmak için başvuru dönemi