Türkiye’de Avlanan ve Yenilebilen Balık Türleri

Türkiye’de Avlanan ve Yenilebilen Balık Türleri

MERCAN

Türkiye’nin üç tarafındaki denizlerde yaygın olan mercan balığı, açık kırmızı renkli, eti beyaz, çok lezzetli ve kıymetli bir balıktır. Dış kabuk rengi pembedir. Marmara, Akdeniz, Ege’de çok yakalanmasına rağmen, Ege Mercanı en meşhur türüdür. 20 kiloya kadar ulaşan ağırlığı olabilmektedir.

Nisan-Haziran aylarında en lezzetli mevsimi olan mercan balığının en lezzetli iki çeşidi Kırma Mercan ve Lekeli Mercandır. Mercan balığının Çizgili Mercan ve Fangri Mercan olmak üzere toplamda 4 türü bulunmaktadır.

LÜFER

İstanbul Boğazı’nın balığı lüfer, tadı ve lezzetiyle İstanbul’un güzelliklerinden biri. Ağustos ayında başlayan mevsimi Kasım sonlarına kadar devam eder. Karadeniz ve Marmara’da avlanan türleri, boğazdakine oranla daha büyüktür. İstanbul’da olta ve at-çek gibi bireysel avlananların favorisidir.

İstanbul’un simgesi lüfer en çok ismi olan balık çeşididir. İşte büyüklüğüne göre lüferin çeşitleri ve isimleri:

Yaprak – 10 cm’ye kadar

Çinekop- 11-13 cm arası

Kaba Çinekop – 14-16 cm arası

Sarıkanat – 17-20 cm arası

Lüfer – 21-30 cm arası

Kaba Lüfer – 31-35 cm arası

Kofana- 35 cm’den büyük.

HAMSİ

Karadeniz Bölgesinin simgelerinden olan hamsi balığı en çok kış aylarına avlanılmaktadır. En çok avlanan ve tüketilen balık türü olan hamsi, börekten pilava kadar her tür yemeğiyle Karadeniz kültürüne adeta nakşedilmiştir. Olta ile avcılığı yapılsa da küçük oldukları için ağlar ile balıkçı teknelerince büyük miktarlarda avlanmaktadır.

Karadeniz hamsisi Azak ve Karadeniz olmak üzere ikiye ayrılır. Azak hamsisinin burnu daha küttür. Ayrıca Marmara Hamsisi denilen ve yalnız Marmara denizinde çıkan, daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır. Hamsinin en lezzetli olduğu zaman Ocak-Şubat ve Kasım-Aralık aylarıdır.

ÇUPRA BALIĞI – ÇİPURA

Oldukça lezzetli olan çupra, en çok Ege ve Akdeniz’de yaşamaktadır. Ağırlığı genellikle 200 gram ve üzerindedir. Diğer balık türleri gibi kum ve çamurlu bölgelerde yaşan

tısını sürdürmektedir. Yarım kiloya yakın olanlarına ise lidaki denir. Kültür balıkçılığına uygun olan çupraya tezgahlarda “Çiftlik Çipurası” şeklinde rastlanabilir. Temmuz-Kasım arası ise en lezzetli olduğu aylardır.

Yazının devamı ve görselleri OLTACI DERGİSİ OCAK 2020 107. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Türkiye Su Ürünleri İhracatında 2023 Hedefini Şimdiden Yakaladı
Next post LRF Nedir Nasıl Yapılır? / Alper SERTTAŞ