EL OLTASI İLE BALIK AVI / Tunç ÇATALOĞLU

EL OLTASI İLE BALIK AVI

Geleneksel avlanma yöntemlerinde sayabileceğimiz el oltası ile ilgili derleme yazmak istedim. Kullandığım görseller ile yazı www.fao.org sitesinden alıntılar ile hazırlanmıştır. El oltası en ucuz maliyetli ve kolay yapılan bir sistemdir. Ancak tüm balıkçılık teknikleri gibi, en iyi sonuçları elde etmek için beceri ve bilgi gerektirir. Acemi ve deneyimli usta blıkçılar arasındaki fark, usta balıkçılar takım hazırlarken çok farklı kombinasyonlar deneyebilirler ve bunun sonucunda acemilere nazaran daha fazla balık yakalama şansları olur.

Takım yaparken uygun misina, iğne ve ağırlık seçimi bunların en önemlisidir. Seçilen malzemelerin uygun yemle beraber suda balığı rahatsız etmeyecek şekilde hazırlanması gerekir. Tabii takımı hazırladık, uygun yemi de taktık ve herhangi bir yerden suya attık ve beklemeye başladık. Bu şekilde yaparsanız çok bekleyebilirsiniz. Güzel bir takım ve uygun taze yemler bu işin sadece birinci aşamasıdır. Bunların yanında bir takım başka şartlarında olması gerekmektedir. Yani nereden ve ne zaman avlanmaya daha uygundur, balığa yemi nasıl cazibeli gösterip yemesini sağlarım. Vuruşu aldığımda nasıl tasma atar ve iğnenin geçmesini sağlarım ve kaçırmadan çekerim gibi. Unutulmamalıdır ki balık ancak kıyıya yada tekneye alındığında yakalanmış demektir. Bunun için son aşama yani balığı çekerken iyi bir takım kadar dikkate de ihtiyacımız vardır. Yoksa pek çok kaçan balık hikayesine de bir tane siz eklersiniz.

El oltası isminden de anlaşılacağı gibi tekneden yada kıyıdan elde tutularak kullanılan bir olta düzeneğidir. Olta atıldıktan sonra balığın vurmasını parmak hasasiyeti ile bekleyip, tasmalama işlemi elle yaparsınız. Bazı balıkçılar için kamış ve makine ile yapılan avcılıktan daha heyecan verecidir. Takım hazırlarken kullanacağınız kasnaktan fırdöndüye kadar her şeyi hedef balığınıza göre seçmeniz gerekir. Planlamanıza hangi balık nerede ne yem ile sorularına yanıt vererek başlamanız da fayda var. Zira bunlara yanıt vermeden hazırlanacağınız av macerası başlamadan bitmeye çok yakındır. “Acemi şansı” için bile bir takım gereklilikleri yerine getirmek lazım. Tüm bu gereklilikleri yerine getirdiğinizde artık sizin için av macerası başlamak üzeredir. Şimdilik biz sadece takım hazırlama kısmına bir göz atacağız.

Misina seçiminden başlayalım, el oltasında hemen hemen her tür naylon misina kullanılır. İlk önce ne tür bir balık yakalayacağımıza karar verip uygun misina seçimini yapmalıyız. Bu seçimi yaparken sadece balığın cinsi, iriliği, lezzeti etkili olmayacaktır. Bunlar ile beraber misinanın markası, fiyatı, direnç gücü gibi diğer faktörlerde etkili olacaktır.

Hedef balığımız iri ise güçlü, küçük ise daha az güçlü misina tercih edilmelidir. Balığın mücadele gücüne dayanabilecek en ince misinayı seçmek ise ayrı bir problemdir. Misina inceldikçe suda görülürlüğü azalır ve olası “avımızı” daha az ürkütür. Bu arada her kalın misina güçlü her ince misina güçsüzdür diye düşünmeyin. Artık naylon misinalar ince olmalarına rağmen son derece güçlü olabiliyorlar.

Yazının devamı ve görselleri OLTACI DERGİSİ OCAK 2020 107. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post ÜVEY EVLAT EBER GÖLÜ / Ahmet KALAY
Next post Fethiye’yi Fethettik, Kaş’a Çıkartma Yaptık! / Tolga ÇALIM