DERYA KUZULARI / Hristo YUVANİDİS

Derya Kuzuları

Palamut zamanı geldi çattı, lakin bizim Kandilli’deki arkadaşımızdan haber yok. Güya işleri çokmuş bir türlü yurtdışından gelemiyormuş. Yeşilköy’den çapariye çıkıyoruz. İstavritlerin arasında bir iki palamut oluyor. Gel de çıldırma. Boğazdan palamut sürülerinin haberleri üst üste geliyor.

Evde hazır vaziyette bulundurduğum palamut çaparisini bir daha kontrol ediyorum. Bir daha açıyorum. Kösteklerine bir daha bakıyorum, iğnelerinin bazı tüylerini bir daha yeniliyorum. Gerçi çaparide bir şey yok. Bu yaptıklarıma oynamak demiyelim de ısınmak diyelim. Hazırlanmak diyelim. Zira aklım fikrim boğazda, palamutların akınında.

Nihayet hiç beklemediğim bir anda telefon çalıyor. Kandilli’deki arkadaşımdır. Dönmüş, bir iki gün dinlenmiş ve palamutların bolluğunu en yetkili ağızlardan dinlemiş. Yetkili diyorum, çünkü söyleyenler boğazın en tecrübeli, en profesyonel balıkçıları, yalanları yok. Kendilerini İstanbul Boğazı’ndan geçit yapan balıklara adamış kişiler.

Randevulaştık ve konuştuğumuz saatte her şeyimiz hazır vaziyette hareket ettik.

Denizde her zamankinden fazla tekne vardı. Başkalarının takımlarına zarar vermemek, bizim de başkalarının takımlarından zarar görmememiz için azami dikkat gösteriyorduk. Balığın bol olduğunu diyemezdik, fakat çaparimiz boş kalmıyordu. Yine de ani bir balık akınına karşı hazırlıklıydık. İyi ki de tetikteydik. Nitekim rotamızı Boğazın batı yakasına çevirip yeni bir kavis çizmeye hazırlanırken bize en yakın teknede bir patırtı koptu. Meğer sigarasını yakmak için çaparisinin misinasını, çocuğunun eline teslim eden baba, palamut sürüsünün bir anda çaparisine hücum etmesiyle çocuğunu teknenin öbür ucunda buldu. Allah’tan hemen müdahale edebildi ve durum kazasız belasız atlatıldı. Birkaç saniye içerisinde cereyan eden hadise, bizi daha da hazırlıklı kıldı.

Yazının devamı ve görselleri OLTACI DERGİSİ ARALIK 2019 106. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Karanlık Buluşma / Altay Tuna POLAT
Next post Nasip Suyu Kral Levrek / Ocak UĞUR