Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı

Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında olta ile ava çıkan balıkçı Serhat Şahbaz ve arkadaşlarının oltasına nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşı olduğu için kırmızı listede yer alan ‘Keler’ cinsi köpek balığı takıldı. Tekneye alınan köpek balığının doğum yaptığı anlar cep telefonuyla kaydedildi.

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 1

Çanakkale’de yaklaşık 10 yıldır sportif balıkçılık yapan Serhat Şahbaz ve arkadaşları bir hafta önce 9 metrelik ‘Eyla’ isimli tekneyle sinarit ve mercan avlamak için Çanakkale Boğazı’na açıldı. Nara Burnu açıklarında balıkçıların oltasına yaklaşık 1.5 metre boyunca, 40 kilogram ağırlığında nesli tükenme tehlikesinde olan ‘Keler’ cinsi köpek balığı takıldı.

1/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 2

Balığı tekneye alan balıkçılar gördüklerine şaşırdılar. ‘Keler’ cinsi köpek balığını tekrar doğal ortamı olan denize salmak istedikleri esnada köpek balığının doğum yaptığını fark ettiler. Tekne içinde 7 tane yavru doğuran köpek balığının o anlarını balıkçılar cep telefonu kameralarıyla görüntüledi. Sportif balıkçılar yavru balıkları ve doğan köpek balığı denize bıraktılar

2/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 3

O anları anlatan sportif balıkçı Serhat Şahbaz, ilk kez böyle bir şey ile karşılaştıklarını belirterek, “10 yıldır sportif balıkçılık yapıyorum. Kendi denizlerimizin hepsinde avcılık yapmışlığım var. Yaklaşık bir hafta önce 4 arkadaşımla birlikte sinarit, mercan yakalamak için denize açılmıştık. Nara Burnu açıklarında yaklaşık bir 30 metre derinliklerde sahte yem ile olta avcılığı yapıyorduk. Benimle birlikte bir arkadaşımın yemi sudaydı, bir balık yakaladık. Büyük bir balık olduğunu hissettik.

3/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 4

Arkadaşımla birlikte bizim ikimizin ortalasına takılmıştı. İkimizde oltamızı çekmeye başladık. Balık suyun yüzeyine yaklaştıkça ‘Keler’ cinsi balık olduğunu gördük. Yemi çıkarmak için balığı tekneye almak zorunda kaldık.

4/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 5

Yem büyükte ve bu yemle balığın yaşaması zordu. Tekneye aldığımızda balık doğum yapmaya başladı. Bizde çok şaşırdık. Ben defalarca suya anaç balıkları geri saldım. Ama böyle bir durumla bende ilk defa karşılaştım. Yemimizi çıkarttık. Balık doğumunu yaptı.

5/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 6

7 yavru doğurdu. Yavruları tek tek denize saldık. Doğum yapan balığı da tekrar denize saldık. Muhtemeş bir duyguydu. Araştırma yaptığımda kırmızı listede olan bu balığın nesli tükenen balıklar arasında olduğunu öğrendim.

6/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 7

Çok mutluyuz. Ekip arkadaşlarıma da duyarlı davranışları için de teşekkür ederim. Bu arada bu balık canlı doğum yaptıktan sonra bireysel olarak tekrar hayatını sürdürebiliyor.

7/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 8

Yavruların annesiyle gitmesine gerek yok. Zaten bunlar büyük balıklar, o yüzden bir problem olacağını düşünmüyorum. İnşallah şuanda o balıklar suda yüzüyorlardır” dedi.

8/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 9

9/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 10

10/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 11

11/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 12

12/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 13

13/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 14

14/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 15

15/ 16

Nesli tükenmekte olan köpek balığı teknede doğum yaptı - Resim: 16

16/ 16

Kaynak Aydınlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Trabzon’da balık yetiştirilen kafes yırtıldı! Sahil somonla doldu
Next post Balıkesir Manyas Kuşgölü’nü kuraklık vurdu