‘Yavru balık avlanmasın, alınmasın, satılmasın!’

Kazdağları Ekoloji Platformu, yavru balıkların balık tezgâhlarında yer almasıyla ilgili bir açıklama yayımlayarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

* Fotoğraf: pixnio.com.

Balık mevsiminin başlamasının ardından balık tezgâhlarında yavru balıkların yer almasıyla ilgili açıklama yayımlayan Kazdağları Ekoloji Platformu, yavru balık avının sıkı bir şekilde denetlenmesini ve aşırı avlanmanın önüne geçmek için av kotası konmasını istedi.

Kazdağları Ekoloji Platformu, açıklamada özetle şöyle dedi:

“Endüstriyel balıkçılığın yavru balıklara yönelmesi ve balık stoklarına dikkat etmeksizin aşırı balık avlaması denizlerimizdeki balık stoklarında önemli sorunlar olduğunu düşündürüyor. Lüferin yavrusu defne yaprağı, çinekop ayrı bir balık türüymüş gibi tezgâhlarda satılıyor.

“Marmara Denizi’nin ekosistemi ciddi anlamda hasarlandı ve bunun sonucunu geçtiğimiz yıl müsilaj olarak da yaşadık. Müsilajla ilgili önlemlerin alınması için kurulan bilim kurulu, nedenlerden birinin de aşırı balık avı olduğunu rapor etti.

“Onların da hakları var”

“Marmara ekosisteminin geleceği için yavru balık avı sıkı bir şekilde denetlenmeli ve aşırı avlanma engellenerek av kotası konulmalıdır. Deniz varlığının devamı için nesli tükenmekte olan önemli türlerin yumurtlama ve gelişme alanları koruma altına alınmalı ve denetlenmelidir.

“Lüferin yavrusu defne yaprağının, çinekopun, sarıkanatın lüfer boyuna ulaşma hakkını destekliyoruz!

“Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, sorunun çözümü için ilgilileri, yetkilileri göreve çağırıyoruz.”

Avlanabilir boylarAvlanabilir balık boyları 5/1 numaralı “Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi” hakkındaki tebliğ ile düzenleniyor.

Tebliğe göre avlanabilir asgari boyları belirtilen türlerden; hamsi, sardalya ve istavrit için ağırlıkça yüzde 15, diğer balıklar için ise ağırlıkça yüzde 5 oranında küçük boylara izin veriliyor.Tüm denizlerde, 1 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında palamut ve torik avcılığı yasak. 15-31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı yapılabiliyor 1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında ise 45 cm’den büyük palamut (torik) avcılığı yasak.Tebliğe göre ticari olarak avlanabilir balık boyları ise şöyle:

KAYNAK BİANET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post İstilacı balon balığı yayılmayı sürdürüyor
Next post Kirliliğin arttığı akarsularda alabalık türleri azalıyor