Patara’da caretta caretta yavruları denizle buluştu

Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara sahilinde yuvalarından çıkan nesli tükenme tehdidi altındaki caretta caretta yavruları denizle buluştu.

Patara’da caretta caretta yavruları denizle buluştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü destekleri ile Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale başkanlığında yürütülen koruma projesi kapsamında, Patara sahilinde 17 binin üzerinde caretta caretta yavrusu denizle buluştu.

Prof. Dr. Eyüp Başkale, “Gönüllü ekipler tarafından korunan yuvaların yavru çıkış zamanları takip edildi ve çıkan yavruların denize güvenle ulaşması sağlandı. Anne kaplumbağaların da tüm ölçümleri alındı ve her birine özgü birer numara verilerek markalama işlemi yapıldı. Böylece daha sonra yeniden yuvalamaya gidecek anne kaplumbağaların da gelişimi takip edilebilir oldu” dedi.

Hem kumsala hem de yuvalara sıcaklık ölçer cihazlar yerleştirilerek veriler aldıklarını anlatan Prof. Dr. Başkale, “Hem küresel sıcaklık etkisinin deniz kaplumbağaları üzerindeki etkisi hem de kumsal sıcaklığının genel değişimi değerlendirildi. Bu kapsamda oluşan yavruların cinsiyet oranları da sıcaklığa bağlı hesaplandı. Yuva koruma ve izleme çalışmalarının yanında diğer bilimsel çalışmalar için de bazı doku örnekleri alınarak, laboratuvarda incelenmek üzere muhafaza edildi” diye konuştu.

4 yıldır Patara’da ekibiyle koruma ve izleme çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Başkale, bu sürede her yıl artan oranda yuva sayılarına ulaştıklarını, en yoğun yuvalama zamanının 434 yuva ile 2019 yılında pandemi döneminde olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Başkale, geçen yıl da 22 bin yavruyu denizle buluşturduklarını kaydetti.

ÖLÜM NEDENLERİ; PLASTİK KİRLİLİĞİ, OLTA MİSİNA ATIKLARI

Çalışmaları yürüten ekipten Ayfer Şirin de doktora çalışmasını deniz kaplumbağaları üzerine yaptığını, yuva koruma çalışmaları yanında ölü ya da yaralı karşılaşılan deniz kaplumbağaları üzerine incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Bu sezon geçen yıllara oranla birçok deniz kaplumbağasının ölü olarak kıyıya vurduğunu ve bu kaplumbağaların ölüm nedenlerini araştırdıklarını, sonuç olarak plastik atıkların oluşturduğu kirliliğin ve olta- misina gibi atıkların bu hayvanların ölümüne sebebiyet verdiği sonucuna ulaştıklarını söyledi. (DHA)

kaynak sözcü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Doğal alabalık av yasağı başladı
Next post ASOF CARP TÜRKİYE 2021 Yarışmasında Gölköy Barajı’na diktiğimiz fidan büyümeye devam ediyor.