Kefal plastik halkaya sıkıştı: Ölümüne sebep olacak

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde, sıkıştığı plastik halkayla yüzen kefal balığı görenlerin içini acıttı. Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “O balık büyüdüğü zaman sıkmaya başlar. Balığın yaşamını olumsuz etkileyecek. Belki ileride ölümüne sebep olacak” dedi.

 

Denizlerde son zamanlarda tek kullanımlık plastiklerin oluşturduğu kirlilik, gözle görülür şekilde artıyor. Plastik kirliliği suya zarar verdiği gibi deniz ekosistemini de olumsuz etkiliyor. Bu olaylardan biri geçen günlerde Konyaaltı ilçesindeki marinada yaşandı. Marinada yüzen kefal balığının, denize atılan plastiğe sıkıştığı görüldü. Sürüsüyle yüzen balığın etrafındaki yuvarlak plastiğin, denizlerdeki plastik tehlikesinin canlıların yaşamına verdiği olumsuzluğu gözler önüne serdi.

kefalin-kaderi-plastik-halka-6925-dhaphoto2.jpg

‘Denizi çöplük gibi kullanmaya başladık’

Görüntüleri yorumlayan AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya Körfezi’nin yavaş yavaş plastiğe kaybedildiğinin altını çizerek, “Bir insanın doğaya acımasızlığını, sadece insanın kendini düşündüğünü anımsatıyor izlediğim görüntüler. İnsanın ne kadar kötü olduğunu görüyorum. İnsanoğlu, kullandığı her atığı geri dönüşüme göndermiyor. Kara kirlenince sular, denizler, akarsular da kirleniyor. Denizi çöplük gibi kullanmaya başladık. Görüntülerde kefal balığının üzerinde plastik bir halka bulunuyor. O balık büyüdüğü zaman onu sıkmaya başlar. Yaşamını olumsuz etkileyecek. Belki de ileride ölümüne sebep olacak. Plastik kirliliğinin ne boyuta vardığının göstergesi bunlar” diye konuştu.

‘Plastik atık bu yüzyılın en büyük belası’

Antalya Körfezi’nde plastik tehlikesine dikkati çeken Prof. Dr. Gökoğlu, “Her dalışımızda çok sayıda plastik atığa maruz kalıyoruz. Son zamanlarda şeffaf plastiklerle balık avcılığı yapılıyor. Plastik pet şişeleri kesip içerisine çakıl taşı ve ekmek koyup onunla balık yakalayıp daha sonra almıyorlar. Plastik atık bu yüzyılın en büyük belası. Devletlerin plastik atıklara karşı tedbirler alması gerekiyor” dedi.

kefalin-kaderi-plastik-halka-6925-dhaphoto4.jpg

Plastiklerin deniz ekosistemini olumsuz etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, “Plastik daha çok kıyılarda, körfezlerde, akıntıların olduğu yerlerde çok görülüyor. Sıçan Adası ile Balıkçı Barınağı arasında bulunan bölgede çok sayıda plastik atık gördüm. Plastikler yüzüyordu. Antalya Körfezi’nde denizlerimizi kaybetmeye başladık” diye konuştu. Kaynak halktv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Bursa’da balık tutmak istediler, alev alan tekneden yüzerek kurtuldular
Next post Balık çalarken görüntülenen leylek, kedilere savaş açtı: O anlar kamerada