Vididalsá: Birinci Sınıf İzlanda Somon Avı – Tunç ÇATALOĞLU 108. Sayı Oltacı Dergisi

İzlanda, somon balıkçıları için gerçek bir cennettir. Burada, volkanik adanın hayranlık uyandıran nehirlerinde çok sayıda somon yumurtlama alanlarına ulaşmak için akıntıya karşı adeta yarışırlar.

İzlanda, somon balıkçıları için gerçek bir cennettir. Burada, volkanik adanın hayranlık uyandıran nehirlerinde çok sayıda somon yumurtlama alanlarına ulaşmak için akıntıya karşı adeta yarışırlar. İzlanda’nın en iyi somon nehirlerinden biri de, Rasmus Ovesen’in, kelimenin tam anlamıyla aşık olduğu kuzey batı noktasındaki Vididalsá nehridir.

Rasmus Ovesen’in kaleminden
Fly fishing balıkçılarının hastası olduğu bu tuhaf somon takıntısını hiç anlayamamışımdır. Fly fishing denilince Norveç ve İsveç’in taşkın nehirlerinde insanların, çamurlu, ılık suların içinde yarı bele kadar batmış halde bir yandan ayakta durmaya uğraşırken diğer yandan somonları avlamaya çalışırken çektikleri zahmet gözlerimin önüne gelir ve bu somon avı isteklerinin gerçek olduğuna inanmaya, bu kişilerin bu somon avından neden bir türlü vazgeçemediklerini anlamaya çalışmakta oldukça zorlanırdım. Yarı belime kadar suyun içindeydim ve ne yaptığımı sorgular haldeydim.


Kuzeye doğru gitgide isteğimi kaybettiğim, vahim diyebileceğim yolculuğumda gerçekten hiçbir şey yakalayamamıştım. Somon fly fishing de bu sebeple yeteneklerimden şüphe etmeme neden olan, insanın kendine işkence ettiği bir av türü olarak zihnimde yer etmişti. Kendimi kilisedeki inançsız biri gibi hissediyordum.

Her başarısız voli beni cezalandıran, inancımı ……

BY RASMUS OVESEN
Çeviri:
Tunç ÇATALOĞLU

Yazının devamı için abone linki

Tunç Çataloğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post 66 Kiloluk Akya Balığı Yakalandı!
Next post LRF Av Tekniğinde Makine Tercihi – Alper SERTTAŞ Oltacı Dergisi 108. sayı