Çanakkale Boğazı’nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı

Çanakkale Boğazı ile sahillerde iklim değişikliği nedeniyle popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları görüldü. Temas edildiğinde hemen sudan çıkılması gerektiğini belirten uzmanlar, “Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli” şeklinde uyarıda bulundu.

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 1

Çanakkale Boğazı ile sahillerde görülen, ‘zehirli’ olarak bilinen pusula denizanaları (chrysaora hysoscella) tedirginlik yarattı.

VİDEO: https://www.ntv.com.tr/video/turkiye/canakkale-bogazinda-zehirli-pusula-denizanasi-tehlikesi,MtKm4R37DkWjL7LN-k9MzQ

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 2

Doğal yaşam alanları Akdeniz ve Ege olan zehirli pusula denizanaları, yüzey suyu sıcaklığının 2 santigrat derece artması ve denizdeki kirlilik nedeniyle Marmara’da da görülmeye başlandı.

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı

Kırmızı, kahverengi ve sarı renklerde olabilen, 1,5 metreyi bulan tentaküllere sahip denizanaları, cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 4

“KESİNLİKLE TEMAS EDİLMEMELİ”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, zehirli pusula denizanalarına kesinlikle temas edilmemesi gerektiğini söyledi.

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 5

“MARMARA DENİZİ’NDE ÜREME ŞANSLARI ARTTI”

Bu denizanalarının 20 yıl öncesinde Marmara Denizi’nde görülmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Türkoğlu, “1,5 metre tentakül uzunluğuna sahip zehirli bir tür. Bu tür aslında Akdeniz’de var, güneyde yaygın. Fakat Marmara ve Karadeniz’de görünmeyen bir türdü. Son zamanlarda iklim değişimi nedeniyle özellikle Marmara’da yüzey suyu sıcaklığı 2 santigrat derece fazlalaştı. Bu tür, burada üreme şansı buldu. Marmara Denizi’nin aşırı kirlenmesi de bu denizanaları için besin içeriğini arttırdı” dedi.

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 6

“TATLI SU İLE MUAMELE EDİLMEMELİ”

Yakında deniz sezonunun başlayacağını hatırlatan Prof. Dr. Türkoğlu, kritik uyarılarda bulundu:


“Ne denizdeki canlı bireylere ne de kumsala taşınmış ölü bireylere dokunulmamalı. Çünkü bunların tentakülleri yapışkan kapsüllerle dolu. Temas edildiğinde bu kapsüller cilde yapışıyor ve bu kapsüllerin içindeki kimyasal madde ciltte kızarıklık, kaşıntı ve yanma benzeri etkenler oluşturuyor. Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli.

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 7

Tatlı suyun bu kapsülleri patlatacağını ve daha fazla zarar vereceğini söyleyen Türkoğlu, “Yumuşak bir havlu ile kapsüllerin üzerine bastırmadan tutulmalı. Daha sonra denizdeki kumla fazla bastırmadan temizlenebilir. Bazı hassas bireylerde etkisi devam edebilir. Problem devam ederse doktora gidilmeli” şeklinde konuştu.

Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 8
Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 9
Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 10
Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 11
Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 12
Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 13
Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı - 14

kaynak ntv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Sahile vuran ‘Dracula balık’ görenleri şaşırttı
Next post Karadeniz’de korkutan gelişme! Onlarcası karaya vuruyor