Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi

Doğu Karadeniz’de kontrolsüz deniz dolguları ile derelere atılan çöpler denizlerde kirliliğe yol açıyor. Denizlerdeki atıklar, fırtınalı havalarda dalgaların etkisiyle balıkçı barınakları ile deniz yüzeylerine birikiyor ve balıkçı ağlarına takılarak zarar veriyor.

Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 1

Doğu Karadeniz‘de kıyılara kontrolsüz dolgu ve derelere atılan çöpler, taşkınlarla sürüklenerek denize ulaşıyor.

Denizlerde kirliliğe yol açan atıklar, balıkçıların ağlarına hasar veriyor.

Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 2

Rize’de kent merkezinde balıkçıların ağları da çöple doluyor.

Kıyıya çıkarttıkları çöp dolu ağları kurtarmaya çalışan balıkçılar, sonuç alamıyor.

Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 3

“AĞLARI ÇÖPLERLE DOLU BULDUK”

Eminettin Mahallesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Köseoğlu, akşam denize bıraktıkları ağları sabah çöplerle dolu bulduklarını belirterek, “Pet şişe, teneke parçası, kablolar, ağaçlar her şey var ama balık yok. Ağları kurtarmamıza imkan yok. Artık balığa gitmek istemiyoruz. Denizde iki çeşit balığı zor buluyoruz” dedi.

Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 4

“AĞLARDA BALIK YOK, HERŞEY VAR”

Çöple dolan ağlarını atmak zorunda olduğunu söyleyen balıkçı Alibey Başak, “Ağa takılan çöpleri temizleme şansımız yok, çıkartmak istesek ağ yırtılıyor. Ağlarda balık yok, poşet var, pet su şişesi, kola tenekesi, elektrik kablosuna kadar her şey var.  4 bin 500 lira zararımız var. Bu tür olayların yaşanmaması, balıkçılığın gelişmesi için elbirliği ile denizlerin korunması gerekiyor” diye konuştu.

Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 5

“PLASTİKLER ÇOK CİDDİ EKOLOJİK ETKİLERE SAHİP”

RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mikroplastik Araştırma Grubu Lideri Doç. Dr. Ülgen Aytan, denize ulaşan plastiklerin çok ciddi ekolojik ve sosyoekonomik etkilere sahip olduğunu belirterek, “Denize ulaşan plastikler çok ciddi ekolojik ve sosyoekonomik etkilere sahip. Karadeniz’de balıkçıların yaklaşık 500 metrelik ağı kullanılamaz durumda” şeklinde konuştu.

Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 6

“PLASTİKLER EKONOMİ İÇİN CİDDİ KAYIP”

Plastiklerin deniz yaşamı ve insan sağlığı için büyük tehdit oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Aytan, “Plastikler balıkçılık içinde çok büyük tehdit. Hem balık stoklarını olumsuz etkileyerek hem de balıkçılık donanımına ciddi zararlar vererek geçim kaynağını denizlerden sağlayan balıkçılar ve ülke ekonomisi için ciddi kayıp” dedi.

Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 7

“YAKINDA DENİZLERDE BALIKTAN ÇOK PLASTİK OLACAK”

Günlük hayatta kullanılan her türlü objeye balık ağlarında rastlamanın mümkün olduğunu belirten Doç. Dr. Aytan, “Biyoçeşitliliği ve balıkçılığı korumak için acilen gerekli önlemleri alarak denizlerimize giren plastik miktarını azaltmak, durdurmak ve mevcut plastiği de uzaklaştırmak zorundayız. Yoksa yakın gelecekte denizlerimizde balıktan çok plastik olacak” dedi.

Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 8
Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 9
Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 10
Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 11
Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 12
Karadeniz’de balıkçılığa çöp tehdidi - 13

kaynak ntv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Türkiye’nin tersine akan tek akarsuyu ‘Tersakan Çayı’ kirlilikten köpürdü
Next post ESBALDER, ASOF ÜYESİ OLDU