Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor

Balıkçılar, istilacı tür olduğu için üremesi durdurulmak istenen balon balığından bugüne değin 5 bin 66 adet avladılar. İstilacı balık için yeni mücadele yöntemi aranıyor. Tebliğde yapılan değişiklik sonrası artık balığın bütün gövdesi yerine kuyruğunu da getirene de ödeme yapılacak.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 1

Akdeniz’de en tehlikeli istilacı tür olan balon balığının ücret karşılığı avlanmasında şu ana kadar 5 bin 66 balık teslimatı yapıldı.

Vücut olarak teslimatı balıkçılara zahmetli geldiği ve beklenen düzeyde av oluşmadığı için, kuyruk alımı da yapılabilecek şekilde yeniden tebliğ değişikliğine gidiliyor.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 2

3 YILDA 16.5 MİLYON BALON BALIĞI HEDEFİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün Süveyş Kanalı’ndan geçerek Akdeniz’e göç eden en tehlikeli tür ve zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü balon balığı popülasyonunun azaltılması amacıyla başlattığı satın alma kampanyasında şu ana kadar beklenen sonuçlara ulaşılamadı.

Resmi Gazete’de yürürlüğe giren, Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Karara göre balon balığının benekli türünden 500 bine kadar avlayanlara tanesine 5 lira, diğer türlerini avlayanlara ise 5 milyona kadar tanesine 50 kuruş ödeme yapılıyor.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 3

2021, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan tebliğe göre, yıllık 5,5 milyon olmak üzere, toplamda 16,5 milyon balon balığının ekosistemden çıkartılması hedefleniyor.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 4

10 İLDE 64 ALIM NOKTASI

2020’de başlatılan uygulamada sadece Akdeniz illeri yer alırken, bu yılki uygulamaya Ege illeri de eklendi.

Akdeniz ve Ege’ye kıyısı olan 10 il destek kapsamına alındı.Tebliğ kapsamında Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Hatay, İzmir, Mersin ve Muğla illerinde balıkçı barınakları ve tarım ilçe müdürlükleri aracılığıyla 64 alım noktası oluşturuldu.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 5

YAZ DÖNEMİ AV YASAĞI DA ETKİLEDİ

Balıkçılar için alım gününe kadar tüm vücut halinde avlanan balon balıklarının muhafazası ve taşınması gibi işlemler zor geldiği için beklenen düzeyde talep oluşmadığı açıklandı.Avlanan balon balığı sayısındaki azlığın diğer bir nedeni olarak da yaz dönemindeki av yasakları ve küçük ölçekli balıkçıların birçoğunun ikinci bir işte çalışıyor olması gösterildi.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 6

TEBLİĞ DEĞİŞİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce, Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ’de değişiklik için çalışma başlatıldı.

Balıkçıların 2020’de olduğu gibi balon balığı avına rağbet göstermelerini sağlamak için, yeniden kuyruk alımı uygulaması hayata geçirilecek.Bu konuda tebliğde yapılacak değişikliğin ise kasım ayı içinde yürürlüğe girmesi ve balon balığı avcılığının artması hedefleniyor.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 7

23 BİN TL’YE YAKIN ÖDEME

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, temmuzdan bugüne kadarki süreçte destek kapsamında, balıkçılar tarafından avlanan ve teslimi yapılan toplam 5 bin 66 balon balığı karşılığında, 23 bin TL’ye yakın ödeme yapıldı.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 8

EN ÇOK ANTALYA’DA AVLANDI

Bu yılki alımlarda 1885 balon balığıyla Antalya ilk sırada yer alırken, toplamda 8 bin 500 TL’ye yakın ödeme yapıldı.

Muğla’dan 1398 balık teslim edildi ve 5 bin 770 TL ödeme yapıldı.

Hatay’da 3 bin 772, Mersin’de 3 bin 505 balon balığı teslimatı yapıldı.Balığın görüldüğü en kuzey nokta İzmir olurken, şu ana kadar İzmir’de avlanan 66 balon balığı teslimatı oldu.

Balon balığı tebliği değişiyor, kuyruk alımı geri geliyor - 9

BENEKLİ TÜR YOĞUNLUĞU

Tür bazlı avlanan balon balıklarına bakıldığında ise 4 bin 208 adetle benekli (gümüş yanaklı) balon balığı ilk sırada yer alıyor.

Diğer türler ise altın balon balığı, Süveyş balon balığı, cüce balon balığı, dikenli balon balığı olarak sıralanıyor.

Alımı yapılan balon balıklar ise imha edildi. kaynak ntv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Türkiye Cumhuriyeti 98 yaşında: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Next post Meksika’da yaklaşık 300 deniz kaplumbağasının cansız bedeni karaya vurdu