Çal Kanyonu ilk kez kurudu, balıklar öldü

Denizli’nin Çal ilçesinde içinden Büyük Menderes Nehri geçen Çal Kanyonu ilk kez kurudu. Yağışların azalması ve kuraklık nedeniyle kuruyan kanyonda geçen yıla kadar 2 metre boyunda su bulunuyordu. Kanyonun kurumasıyla daha önce yüksek su seviyesi nedeniyle görülmeyen dev kayalar ortaya çıktı, balıklar öldü.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 1

Denizli’nin Çal ilçesinde 90 metre derinliğindeki vadide bulunan, 2 bin 200 metre uzunluğundaki Çal Kanyonu, 2003 yılında dönemin valisi Recep Yazıcıoğlu’nun ilk kez rafting yapmasıyla gündeme geldi.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 2

Turizmin geliştirilmesi için hazırlanan proje kapsamında 2011’de Çal Kanyonu’na 220 metre uzunluğunda asma köprülü yürüyüş yolu yapıldı.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 3

Geçen yıla kadar suyun derinliğinin yer yer 2 metreyi bulduğu kanyonda, Bizans ve Roma dönemlerine ait anıt mezarlar da yer alıyor.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 4

İLK KEZ TAMAMEN KURUDU

Büyük Menderes Nehri’nin içinden geçtiği Çal Kanyonu’nu ilk kez kuraklık vurdu. Yağışların yeterli derece olmaması ve kuraklık nedeniyle nehirde su kalmayınca kanyon, tarihinde ilk kez tamamen kurudu.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 5

Geçen yıla kadar 2 metre yüksekliğinde olan kanyondaki suyun kurumasıyla adacıklar ve daha önce görülmeyen dev kayalar ortaya çıktı.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 6

Kanyonda çukurlarda kalan çok sayıda balık da su birikintisinde oksijensiz kalıp öldü.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 7

KANYONDA NE SU KALDI NE BALIK

Bölgede yaşayan çiftçi İbrahim Altıntaş, 55 yıldır Çal Kanyonu’nun ilk kez kuruduğunu gördüğünü belirterek, “Geçen yıla kadar sürekli su akıyordu. Bu yıl ise ne su akıyor ne de balık var artık. Bu kanyona insanlar balık tutmaya gelirdi. Kuraklık geçen yıl başladı ama yine de su akıyordu” dedi.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 8

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil ise kanyonda daha önce böyle kuraklık görmediklerini dile getirip, “Kanyonun içinden su gürül gürül akar kenarından geçerken bile korkardık. Bırakın içine girmeyi yaklaşmaya bile korkardık ama şimdi kanyon kuruyunca içinde bile yürüyebiliyoruz” diye konuştu.

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 9

Kanyondan geçen suyla 7 bin dekarlık tarım alanının da sulandığını söyleyen Çil, yeterli miktarda yağışla birlikte en kısa zamanda kanyonun eski haline kavuşmasını dilediklerini belirtti. kaynak ntv

Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 10
Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 11
Çal Kanyonu ilk kez kurudu - 12

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Yasağa aykırı avlanan 7 ton istavrite el konuldu
Next post Göl kurudu, kar manzarası oluştu