Beyşehir Gölü’nde alg patlaması: Suyun rengi yeşile döndü

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü’nde suyun rengi yeşile büründü. Gölde ağır bir koku yayıldığını belirten köylüler, otların kıyıya vurduğunu dile getirdi. TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yaşanan olayın alg patlaması olduğunu söyledi.

Beyşehir Gölü'nde alg patlaması: Suyun rengi yeşile döndü - 1

Su kaynaklarının hızla azalması ve kirlenmesiyle birlikte sıcaklıklardaki aşırı artışlar, göllerde dipte biriken mavi-yeşil algleri yüzeye çıkarıyor.

Beyşehir Gölü'nde alg patlaması: Suyun rengi yeşile döndü - 2

Türkiye’nin en büyük üçüncü, tatlı su açısından ise en büyüğü olan Beyşehir Gölü’nde de suyun rengi yeşile büründü.

Beyşehir Gölü'nde alg patlaması: Suyun rengi yeşile döndü - 3

”AĞIR BİR KOKU VAR”

Göldeki alg patlamasını görüntüleyen vatandaşlar, göl yüzeyini yeşil bir tabakanın kapladığını, su azaldıkça renginin de yemyeşil olduğunu söyledi. Gölde çok ağır bir koku yayıldığını belirten köylüler, otların kıyıya vurduğunu dile getirdi.l

Beyşehir Gölü'nde alg patlaması: Suyun rengi yeşile döndü - 4

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Isparta ve Konya sınırlarındaki ülkemizin en büyük doğal tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde bugünkü yapılan araştırmalar sonucunda Mada Adası ve Gölyaka kısmında su renginin tamamen yeşile boyandığının görüldüğünü kaydetti.

Beyşehir Gölü'nde alg patlaması: Suyun rengi yeşile döndü - 5

Dr. Kesici, aynı Marmara Denizi’ndeki gibi göllerde de meydana gelen, temel nedeni azot ve fosfat yoğunluğuna bağlı aşırı kirlilik sonucu ortaya çıkan alg patlamasının Beyşehir’de de görüldüğünü anlattı.

Beyşehir Gölü'nde alg patlaması: Suyun rengi yeşile döndü - 6

Dr. Kesici, “Göllerin müsilajı dediğimiz bu algler siyonobakteri türü olup, mavi-yeşil algler mikrosystis türüdür. Bu tür sular daha önceleri de belirttiğimiz gibi Beyşehir gölünde su seviyesinin giderek azalması sonucu oluşan dip sularının içinde bulunduğumuz ayda göldeki su seviyesinin giderek azalmasıyla tamamen yüzeye vurmuştur. Bilimsel çalışmalarda, bu tür suların dördüncü sınıf kalitede su olduğu, bunların içme suyu olarak kullanımını bırakın tarımda bile kullanılmasının halk sağlığı açısından da tehlikeli olduğunu bildirmektedir” dedi.

Beyşehir Gölü'nde alg patlaması: Suyun rengi yeşile döndü - 7

ÇÖZÜM NE?

Geçen günlerde de Beyşehir Gölü’nün bir yerinde meydana gelen balık ölümlerinin nedeninin yine göldeki aşırı alg artışı olduğunu dile getiren Dr. Kesici, çözüm için ise gölü besleyen kaynakların önlerinin bir an önce açılması, dip çamurunun temizlenmesi ve göle atık bırakılmamasını acil alınabilecek en önemli önlemler olarak sıraladı.kaynak ntv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Artık işi zor! Balon balığının keskin dişlerine dayanıklı ağ üretildi
Next post Bayır Deresi kirlilikten yeşile büründü: ‘DSİ ve belediye hiç ilgilenmiyor’