UNESCO listesindeki 8 asırlık gelenek kuraklık kurbanı oldu

UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine alınan ve 8 asırdır devam eden sudan koyun atlatma yarışlarının düzenlendiği Menderes nehri kurudu. Denizli’nin Çal ilçesinde yapılan yarışlar kuralık nedeniyle bu yıl ertelenme riski ile karşı karşıya kaldı.

.UNESCO listesindeki 8 asırlık gelenek kuraklık kurbanı oldu

UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine alınan ve 8 asırdır sudan koyun atlatma yarışlarının yapıldığı Çal ilçesi Aşağıseyit Mahallesindeki Menderes nehri kurudu. Sudan koyun atlatma yarışları 846’ncısı geçen yıl salgın nedeniyle temsili olarak yapılmıştı.

Bu yıl kuraklık nedeniyle yapılamama riski ile karşı karşıya kaldı. Çivril Işıklı Gölünde yaşanan kuraklık dolayısıyla Menderes nehrini de etkiledi. Son yılların en kurak mevsiminin yaşandığı Menderes nehrinde sudan koyun atlatma yarışlarının yapıldığı Çal Aşağıseyit Mahallesindeki alanda kurudu.

Ege Bölgesinin en uzun nehri olan Menderes’in tabanı kurudu. Işıklı Gölünden gelen suyun kesilmesiyle kuraklık tehlikesi altında kalan nehirde doğal yaşam yok olma riskiyle karşı karşıya kaldı.

Kuraklık nedeniyle nehrin Aşağıseyit Mahallesinden geçen bölümünde de sular çekilirken, 8 asırdır devam eden sudan koyun geçirme yarışlarının yapıldığı bölge tamamen kuru hali fotoğraflandı. (İHA) kaynak sözcü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Türk Deniz Araştırmaları Vakfı: Marmara Denizi’nde balık ağlarının gözleri Müsilaj nedeniyle kapanmış durumda
Next post Yelkenliye yol gösteren yunuslar hayran bıraktı