Balıkçıların korkulu rüyası

Marmara Denizi’nde etkili olan salya nedeniyle bir ay aradan sonra denize açılan balıkçılar yine salya ile limana döndü. Ağlara bulaşan salyaları temizleyen balıkçılar, Karadeniz’e geçecekleri yönünde karar alırken, barınakta bekleyen onlarca tekne Marmara Denizi’nde havadan görüntülendi.

Balıkçılar, "20 gün aradan sonra yine denize açıldık aynı salya, aynı kaykay devam ediyor" diyerek duruma sitem etti.

Balıkçılar, “20 gün aradan sonra yine denize açıldık aynı salya, aynı kaykay devam ediyor” diyerek duruma sitem etti.

Tekirdağ’da bulunan balıkçılar ’Deniz salyası’ olarak bilinen kaykay sebebiyle yaklaşık 1 ay aradan sonra denize açıldı. Denize açılan balıkçılar ağları salya ile limana geri döndü. Umduğunu bulamayan balıkçılar, salya bulaşan ağlarını temizleme çalışması başlatırken, ağların temizlenmesinin ardından balıkçılar Karadeniz yolunu tutacak. 10 yılda bir görüldüğü öne sürülen salyalar nedeniyle onlarca balıkçı teknesi limanda bekliyor.

“10 yılda bir gözüküyor”

Balıkçı İdris Şeremet konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Paydostaydık. 20 gün bekledik. Salyanın azalacağını düşündük. Tahminlerimizde maalesef bu sefer yanıldık. 20 gün aradan sonra yine denize açıldık aynı salya, aynı kaykay devam ediyor.

Ağları denizden çekerken çok büyük sıkıntılar yaşadık. Hamsi ağlarımızı çıkardık. Daha açık ağları koyuyoruz. Yani Kaykay rüyalarımızın korkulu kabusu oluyor. 10 yılda bir gözüküyor. Zamanla artık denizlerimiz çok kirlendi” dedi.

“Denizanaları ölüyor”

Şeremet, “Gerçekten denizlerimize sahip çıkmadık. Bunu balıkçılara yüklüyorlar ama bu evlerdeki pis atıkların suyu olsun, şampuanlar olsun, sabunlar olsun yani. Biz kendi imkanlarımızla küçük kancalar yaptık.

Denizde çöp poşeti gibi herhangi bir pislik gördüğümüz zaman atmıyoruz. Çöp poşetlerimize alıyoruz. Yeni gelen arkadaşlarımızı tembihliyoruz. Sakın denizde çöp görürseniz almamazlık etmeyin diyoruz. Çaba gösteriyoruz ama maalesef balıkçı daha çok suçlanıyor bu konuda. Ama evdeki eşlerimiz dahi bu işi içerisinde suçludur.

Lavabolara giden yağ atıklarına kadar denizlerimiz maalesef kirlendi. Sonuçta bir kirlilikten geliyor. Denizanaları ölüyor, başka bitkiler ölüyor. Maalesef böyle bir salya oluşuyor” diye konuştu.

  • KAYKAY NEDİR?
  • Marmara Denizinde, bilim adamlarının bir deniz anası türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların “salya” veya “kaykay” diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabaka, ağları ağırlaştırarak dibe doğru çekiyor ve gözeneklerini tıkıyor.
Lodos bitti 'kaykay' başladı: Marmara'da avlanmak imkansız hale geldi
Tekirdağlı balıkçıları paydos ettiren 'deniz salyası'nın nedeni ortaya çıktı

Tekirdağlı balıkçıları paydos ettiren ‘deniz salyası’nın nedeni ortaya çıktıMarmara Denizi’nde etkili olan deniz salyası (müsilaj) nedeniyle Tekirdağlı balıkçılar günlerdir denize açılıp, avlanamıyor. Çevre Yüksek Mühendisi Ozan Deniz, deniz salyasına Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve deniz suyu sıcaklığının neden olduğunu belirterek, “Bu dönemler deniz suyu sıcaklıklarının biraz artmış olması da bu sorunu ortaya çıkarıyor” dedi.

About Post Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Previous post Yumurtlama dönemindeki balıkları avlayanlara 6 bin 400 TL ceza
Next post DOĞAL ALABALIK AVLANMA YASAĞI SONA ERDİ.”RASTGELE”