Alaplı’da İsrail sazanı paniği! ‘Bir an önce çözüm bulunmalı’

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde bulunan çayda, İsrail sazanının çoğalması, endişe yarattı. Balıkçılar, yılda 9 kez üreyebilen İsrail sazanına karşı önlem alınmasını istedi.

.Alaplı’da İsrail sazanı paniği! ‘Bir an önce çözüm bulunmalı’

Alaplı Çayı’nda son 5 yılda hızla üreyen halk dilinde istilacı balık olarak bilinen İsrail sazanı baskın tür haline geldi. Çaydaki yerli tatlı su balıklarını yumurtalarını yiyerek beslenen İsrail sazanı amatör olta balıkçılarını endişelendirdi. Balıkçılar, günde ortalama 100 İsrail sazanı avladıklarını, diğer balık türlerini ise avlayamadıklarını anlattı.

“HIZLA ÇOĞALMAYA BAŞLADI”

Amatör olta balıkçısı Burhan Türkoğlu, İsrail sazanı yüzünden diğer yerli balıkların tükenme noktasına geldiğini belirterek, “Alaplı Çayı’na zamanında kim bıraktı bilmiyorum ama bu tür, yerli tatlı su balıklarını yok ediyor. Yumurtalarını yiyerek besleniyor. Bundan dolayı da Alaplı çayında yerli balık nesli tükenmekle karşı karşıya, İsrail sazanı iste hızla çoğalmaya başladı. Günde neredeyse amatör olta balıkçıları 100 tane İsrail sazanı yakalıyor. Yerli balıklarını yok olmaması için İsrail sazanına bir an önce çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

(FOTO DHA)

“YERLİ BALIKLARI YOK EDİYOR”

Alaplı Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Veteriner Hekimi Arif Aktürk, bu türün diğer balık türlerinin varlığını azalttığını ifade eden Aktürk, şöyle konuştu:

* Son birkaç yıldır Alaplı Çayı’nda sayıları hızla artan ve halk arasında İsrail sazanı olarak bilinen sazan türü, ülkemiz flora ve faunası için tehdit oluşturmaktadır.

* Bu balık türü ülkemize aşılama yoluyla girdiği bilinmektedir. Ayrıca bu tür ileride çok büyük sorunlar teşkil edeceğinden dolayı endemik türlerini, yani yerli balıkları da yok etmektedir.

(FOTO DHA)

* Eti lezzetsiz ve kılçıklı olduğu için tüketimini de uygun görülmemektedir. Onun için birçok ülkede balık unu olarak kullanılmaktadır.

* Yılda 9 kez yumurtluyor her yumurtlamasında ağırlığının yüzde 30’u kadar yumurta verir. Birçok yerli balığın ve türünü tahribatına yol açmaktadır. Bu hızlı üremenin önüne geçilmesi gerekmektedir. (DHA) Kaynak sözcü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Balıkçıların kabusu oldu! Balon balığının derisiyle ayakkabı cüzdan çanta üretilecek
Next post ‘Yılan kurdu balığı’ Çanakkale Boğazı’nda görüntülendi