Amatör balıkçı özel yapım oltayla yakaladı. Okyanusları aşıp geldi Aydın’da avlandı

Amatör balıkçı özel yapım oltayla yakaladı. Okyanusları aşıp geldi Aydın'da avlandı

DHA’nın haberine göre, Kuşadası’nda yaşayan ve amatör olarak derin sularda olta ile balık avcılığı yapan Kadir Akman, Ziya Cem Taymaz, Fatih Veli ve İlker Aydoğan dün sabah saatlerinde Güvercinada Kalesi’nden tekne ile avlanmaya çıktı. 

Genellikle mercan, çipura ve kefal avlayan 4 balıkçı, denizden 20 kilometre açıkta oltalarına canlı yem takıp suya bıraktı. Bir süre sonra oltaya lambuka balığı takıldı. 3 metre uzunluğundaki fiber teknede avlanan balıkçılar, büyük bir heyecan ile balığı tekneye çekmeye başladı. 

Yaklaşık 1 saat süren uğraşlar sonucu balığı su yüzeyine çıkarmayı başaran balıkçılar, oltaya yakalanan balığın yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda ve 15 kilo ağırlığında bir ‘lambuka’ olduğunu görünce şaşırdı.

Ege Denizi’nde çok sık rastlanmayan lambukanın nasıl avladığını anlatan Kadir Akman (38) “Dün arkadaşlarımla balık avlamak için sabah denize açıldık. Oltalarımıza canlı yem takıp beklemeye başladık. Bir süre sonra benim oltama balık vurdu. Oltanın kamışını çok eğdiği için büyük bir balık olduğunu anladık. Balığı tekneye çekerken de çok zorlandık. Lambuka olduğunu görünce de şaşırdık. Çünkü bu balığa bizim denizlerimizde çok sık rastlanmıyor” dedi.

Balık hali esnafı Soner Özyağcı (55), lambuka balığının Ege denizinde nadir görünen bir tür olduğuna dikkat çekerek, “Lambukanın esas yaşam alanı okyanuslardır. Okyanuslarda çok devasa boyutlarda bulunur. Türkiye’de ekonomik değeri olan bir balık değil. Hawaii’de ve Küba’da en çok tercih edilen balıklardan birisidir” dedi.

Özyağcı “Okyanuslara kıyısı olan ülkelerde çiğ olarak bile yiyenler var. Suşisini yaparlar. Bizim insanımız bu balığın kıymetini bilmiyor. Derisi ekşi olduğu için iyi bir bıçakla fileto edilmesi gerekir. Zeytinyağıyla marine edilirse iyi olur. Izgara ve tavada pişirilebilir. Lambuka tamamen temiz sularda yetişen asla leş yemeyen, hareketli yem bulan avcı bir balıktır. Benim gözümde çoğu balıktan daha değerlidir” diye konuştu. 

balik-01-003.jpg
balik-02-001.jpg
balik-03-002.jpg
balik-04-002.jpg
balik-05-001.jpg

:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Balıkçının Nasıl palavrası ama?
Next post Balıkçılar, deniz kaplumbağasını kaplan köpekbalığının çenesinden kurtarıyor