RESSEPS’İN HEDİYELERİ / Hristo YUVANIDIS

RESSEPS’İN HEDİYELERİ

Avcıyı avlakta, balıkçıyı ise denizde, gölde, nehirde bekleyen tehlikeler sayısızdır.

Kötü hava şartlarından, arazinin yapısından, ateşli silahların gelişigüzel kullanılmasından, keza av araçlarının ve gereçlerinin dikkatsizce kullanılmasından dolayı ortaya çıkabilecek tehlikelerin yanında av hayvanlarının veya başka canlıların saldırganlığı tabiatın onlara vermiş olduğu aktif veya pasif savunma imkanları daha birçok tehlikenin bizleri beklemesine sebep olmaktadır.

Tabii ki Afrika’daki aslan veya kaplan avlarından bahsetmiyorum. Fakat bir domuz avında yaralı ve saldırgan bir azılıyla uğraşmamız, bizi veya köpeğimizi bir yılanın sokması, balıkta ise oltamıza veya ağlarımıza zehirli bir balığın takılması hoş bir rastlantı olmasa gerek.

Hiç unutmam, istavrite çıktığımızda çaparimizin en alt iğnelerine her seferinde bir veya iki trekonya balığı takılırdı. Mercan oltalarımıza ise iskorpitlerin gelmesi anormal bir durum değildi.

Bunun gibi bu balıklar, özellikle iskorpit balıkları ağ atan balıkçıların beklentileridir.

Söz konusu bu balıkların dikenleri zehirli ise de bunlar bilinen balıklardır. Dedelerimizin, babalarımızın bildikleri ve bizlere öğrettikleri balıklardır. Asırlardan beri denizlerimizde yaşayan trakonya, lipsoz, iskorpit,iğneli vatoz gibi balıkların dikenleri zehirli ise de, en kötü durumda yanımızda bulunduracağımız amonyak gibi ilaçlarla kendimizi koruyabiliriz.

Oysa dünyada öyle balıklar var ki zehirleri en tehlikeli yılanlarınkinden daha etkilidir. Ve ne yazık ki bu balıklardan bir kısmı son senelerde Süveyş kanalından Akdeniz’e geçerek denizlerimize musallat olmuşlardır. Bu balıklara “Lesseps’in hediyeleri” de denilmektedir. Zira bilindiği gibi Süveyş kanalının açılmasında ön ayak olan Fransız politikacı ve mühendis Ferdinand Lesseps’tir.

Söz konusu balıkların en çok bilinen ve öldürücü zehirleriyle, en tehlikeli sayılan dört tanesini ele alalım.

ASLAN BALIĞI

Uzun dikenlerinde dünyanın en öldürücü zehirlerini taşımaktadır. İnsanın kalp-damar ve sinir sistemlerine zarar vererek onu kısa sürede öldürebilir. Boyu 15-35 santim arasındadır. İskorpit balığının ailesindendir. İskorpitler gibi kayalık diplerde yaşar.

Yazının devamı ve görselleri OLTACI DERGİSİ ŞUBAT 2020 108. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Gündüz Gece Arasında / Altay Tuna POLAT
Next post ‘Olta Balıkçılığı Malzemeleri Sergisi’ (KÜSABDER)